Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Fagforeningsmedlemmer og fagligt aktive på fabrikker i Myanmar, der leverer til den danske tøjgigant Bestseller, er i stort omfang blevet fyret under corona-krisen.

Hundredvis af fagforeningsmedlemmer og fagligt aktive hos den danske tøjgigant Bestsellers underleverandører i Myanmar er blevet fyret under corona-krisen.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hundredvis af fagforeningsmedlemmer og fagligt aktive hos den danske tøjgigant Bestsellers underleverandører i Myanmar er blevet fyret under corona-krisen.

Det skriver Information.

På fabrikken Huabo Times i Pathein blev 107 ansatte fyret, fordi der ifølge ledelsen skulle indføres social afstand på fabrikken. Ud af de 107 var 26 fagforeningsmedlemmer og ledere af fagforeningen. Kort efter fyringsrunden blev de tomme pladser på fabrikken erstattet af uorganiseret arbejdskraft.

Tilsvarende blev der på en anden fabrik, Rui-Ning i Yangon, der leverer til Bestseller, fyret på baggrund af corona-krisen. 298 af de 1.158 ansatte var medlem af en fagforening, og de blev allesammen fyret i fyringsrunder i april sammen med 26 uorganiserede arbejdere.

Nu har 16 af de fyrede fagforeningsmedlemmer i et brev opfordret Bestseller til at lægge pres på fabrikkernes ledelser for at får genansat de fyrede.

I brevet giver de ansatte udtryk for, at de ikke ønsker, at Bestseller skal droppe samarbejdet med fabrikkerne.

Bestsellers kommunikationschef, Morten Norlyk, fortæller, at selskabet tager sagerne meget alvorligt og har iværksat en undersøgelse af fyringerne:

- Vi har iværksat en dybdegående undersøgelse af sagen via en kvalificeret, lokalt forankret organisation med speciale i arbejdstagerrettigheder. Baseret på udfaldet af denne undersøgelse vil vi tage de rette skridt, siger han til Information.