Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Byggefirmaet DS Byggeri fra stilladsoptøjerne på Nørrebro har politiet, Arbejdstilsynet og skattemyndighederne på nakken over hele landet - men det er alt sammen 3F's skyld, lyder det fra ejeren.

Flere hundrede stilladsarbejdere væltede stillads og lavede optøjer på Nørrebro i december i protest mod firmaet DS Byggeri.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Siden december, hvor en demonstration på Nørrebro udviklede sig til en af de mest voldsomme arbejderkonflikter i nyere tid, er byggefirmaet DS Byggeri igen og igen dukket op i sager om løndumping, ulovlige østeuropæere og elendigt arbejdsmiljø.

På seks forskellige byggerier rundt omkring i landet er politiet, Arbejdstilsynet, fagforeninger og skattemyndigheder i gang med at undersøge DS Byggeri og bagmanden, Donatas Aleksandravicius.

Den seneste sag er fra Auning i Østjylland, hvor DS Byggeri både er blevet meldt til politiet og indberettet til kommunen for miljøsvineri med asbest.

LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet rykker ud til “horrible forhold”: Omstridt byggefirma mistænkes

Men ifølge litauiske Donatas Aleksandravicius har han intet har med sagen at gøre. Han er forfulgt, og fagforeningen 3F fører hetz mod ham, mener han.

Det fremgår af et svar til Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

- Det er simpelthen ikke i orden, I gør bare, som 3F siger, I skal, skriver Donatas Aleksandravicius til Arbejdstilsynet og fortsætter:

- 3F forsøger at skade DS Byggeri, og de bruger jer til at angribe os efter stilladskonflikten i Tikøbgade. Det er ikke i orden at føre hetz mod vores firma.

Brændende byggeaffald, stilladser uden sikring og asbest spredt ud over det hele. Arbejdstilsynet vil undersøge, hvem der står bag de opsigtsvækkende forhold på en byggegrund i Auning. DS Byggeri nægter ethvert kendskab til forholdene.
Brændende byggeaffald, stilladser uden sikring og asbest spredt ud over det hele. Arbejdstilsynet vil undersøge, hvem der står bag de opsigtsvækkende forhold på en byggegrund i Auning. DS Byggeri nægter ethvert kendskab til forholdene. FOTO: 3F

I centrum af stilladsoptøjer

DS Byggeri stod i centrum af de voldelige optøjer, der udspillede sig på Tikøbgade på Nørrebro i København i december, hvor flere hundrede vrede stilladsarbejdere væltede et stillads og kastede med sten.

Det var en sag om farlige arbejdsforhold og løndumping af litauiske håndværkere, der fik en demonstration til at blusse så voldsomt op, at kampklædt politi måtte se passivt til.

Også i den sag afviser Donatas Aleksandravicius ethvert kendskab til løndumping, sort arbejde og de andre forhold, som undersøges af 3F og Skattestyrelsen.

LÆS OGSÅ: DS Byggeri meldt til skattemyndighederne

- Han påstår, at det er nogle underentreprenører og alle mulige andre, som er skyld i alle ulykkerne. Men de litauiske håndværkere, vi talte med, kendte kun til ham og hans firma. Så det er mit klare indtryk, at han står bag forholdene, siger Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær i 3F’s københavnske afdeling for bygningsarbejdere.

Den faglige sag fra byggeriet på Tikøbgade er endnu ikke afgjort, men DS Byggeri har flere faglige sager at bekymre sig om.

Om to uger er Donatas Aleksandravicius indkaldt til møde i Aarhus, hvor han foruden sagen fra Tikøbgade skal forklare sig om mistænkelige forhold på byggepladser i Randers og Værløse.

“Det er hetz og konkurrenceforvridning”

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar til de mange sager fra Donatas Aleksandravicius, men han vil ikke udtale sig og henviser i stedet til en talsmand for DS Byggeri, som ikke vil have sit navn frem.

- Der er en hetz kørende fra 3F’s side mod DS Byggeri. 3F leder efter os alle de steder, hvor vi har aktiviteter, og de laver en konkurrenceforvridning imod DS Byggeri, fordi de af en eller anden grund ikke kan lide os, siger den unavngivne talsmand.

Tror du ikke snarere det handler om, at I ikke overholder reglerne, og at I bruger ulovlig arbejdskraft og bryder arbejdsmiljøloven?

- Jeg kan sige dig 100 procent, at sådan er det ikke. Der er ikke noget at komme efter. Vi har vist dokumentation, og der er ikke noget at finde.

“Politiet synes, det er synd for os”

Men I har mange faglige sager, som kører, så det er vel ikke afgjort endnu?

- Når sagerne er afsluttet, kan vi se, om de har fundet noget. Men det handler om, at 3F lyver for at få de her faglige møder.

LÆS OGSÅ: Stillads-konflikt: DS Byggeri har flere sager om underbetaling

Hvad med skattemyndighederne og politiet, forfølger de jer også?

- Politiet virker egentlig til at synes, at det er lidt synd for DS Byggeri. Det bygger jeg på de samtaler, vi har haft med dem, lyder det fra talsmanden.

Vil finde de ansvarlige

Tilsynschef  i Arbejdstilsynet, Martin Skåning, understreger, at der vil blive fulgt op på den nye sag med byggepladsen i Auning.

- Arbejdstilsynet har besøgt byggepladsen, også sammen med politiet. Vi samarbejder derudover med relevante myndigheder og planlægger løbende at besøge byggepladsen, så vi kan få lavet tilsyn med forholdene og undersøgt, hvem der har ansvaret for byggepladsen, siger han.