Gå til hovedindhold

DS Byggeri, der står i midten af voldsom stillads-ballade på Nørrebro, risikerer at ende i Arbejdsretten for social dumping på byggeprojekt i Aarhus.

Optøjerne på Nørrebro i mandags var så voldsomme, at kampklædt politi blev tilkaldt.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun i København, at byggefirmaet DS Byggeri er anklaget for løndumping af deres udenlandske medarbejdere.

DS Byggeri endte i mandags i en storm af rasende stilladsarbejdere, der kastede med sten og væltede et seks etager højt stillads i protest mod forholdene hos firmaet.

Men også på et stort boligbyggeri i Risskov ved Aarhus har DS Byggeri gjort sig uheldigt bemærket ved at bryde overenskomstens bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår.

Det siger Rene Andersen, der er faglig sekretær i 3F-afdelingen Aarhus Rymarken.

- Vi har siden december sidste år kørt en sag mod DS Byggeri, fordi vi mener, at de har snydt deres medarbejdere for overtidsbetaling, pension og feriepenge. Vi har et møde i næste uge, og det er sidste chance for firmaet. De udeblev fra det sidste møde i sagen, og hvis vi ikke når til enighed i næste uge, så fører vi sagen videre i Arbejdsretten, siger Rene Andersen.

3F håber at kunne lande et forlig, hvor DS Byggeri betaler 51.000 kroner, som 11 litauere fra virksomheden har til gode.

Dertil kommer et endnu ikke fastlagt beløb fra diæter og kørselspenge, som 3F mener, at medarbejderne også er blevet snydt for, og endelig kan DS Byggeri formentlig også se frem til en bod for at have brudt overenskomsten.

Stormløb på byggeplads 

Mandag i indeværende uge udviklede utilfredsheden med DS Byggeri sig til voldsomme optøjer på Nørrebro i København, hvor flere hundrede stilladsarbejdere var mødt op for at demonstrere mod virksomheden.

Stilladsarbejderne anklager DS Byggeri for social dumping og ulovlig opsætning af stilladser, og en voldsepisode søndag aften blev den gnist, der fik situationen til at eskalere i et stormløb på byggepladsen.

Søndag aften blev to fagligt aktive fra henholdsvis 3F og El-Forbundet nemlig slået ned uden for byggepladsen på Lundtoftegade på Nørrebro, da de var ved at dokumentere arbejdsforholdene.

Både i København og i Aarhus er det litauere, der arbejder for DS Byggeri.

Ejeren af DS Byggeri, Donatos Aleksandravicius, har tidligere afvist at udtale sig til Fagbladet 3F, og det samme har den advokat, han henviser til.

Hurtig udskiftning

Rene Andersen fra 3F Aarhus Rymarken fortæller, at litauerne fra DS Byggeri har et meget begrænset kendskab til forholdene på det danske arbejdsmarked.

- En af vores folk stødte på DS Byggeri på et stort boligprojekt tilbage i december. Han talte med litauerne på byggepladsen, og det var tydeligt, at de ikke aner ret meget om deres rettigheder og lønforhold, siger Rene Andersen.

Dengang havde DS Byggeri ikke overenskomst, men efter at 3F i Aarhus indledte en faglig sag mod firmaet, har de meldt sig ind i Dansk Byggeri og er nu overenskomstdækkede.

Rene Andersen fortæller også, at ejeren af DS Byggeri har en stor udskiftning af sine fortrinsvis østeuropæiske bygningsarbejdere.

- Vi kan se på timesedlerne og lønopgørelserne, at nogle for eksempel har 32 eller 53 timer i virksomheden, og så er de ude igen, siger han.

Flere af de udenlandske arbejdere har angiveligt kørt mellem 100 og 200 kilometer om dagen for at arbejde på boligprojektet i Risskov.

Der har indtil videre været fem møder i den faglige sag mod DS Byggeri i Aarhus, det seneste i september, og Rene Andersen håber, at 3F kan lukke sagen med et forlig.

- Vi vil kæmpe for, at de her mennesker får den løn, de har krav på. Nogle af dem har nogle få hundrede kroner til gode, mens det for andre, der har været længere tid på byggeriet, drejer sig om mange tusinde kroner, siger Rene Andersen.

“Ligner løndumping og sort arbejde”

Den faglige sag mod DS Byggeri i København er stadig under behandling, og det er altså uvist, om firmaet har gjort sig skyldig i social dumping.

Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær i 3F's københavnske afdeling for bygningsarbejdere, BJMF, mener dog, at 3F har en god sag.

- Vi arbejder intenst på at finde ud af, hvad der er foregået på den byggeplads på Nørrebro. Ud fra, hvad vi har set indtil nu, ligner det løndumping og sort arbejde. Vi har også set folk løbe fra byggepladsen, når vi er kommet på besøg, siger han.

Ifølge Berlingske har Dansk Boligbyg, der er hovedentreprenør på projektet på Nørrebro, valgt øjeblikkeligt at indstille samarbejdet med DS Byggeri.