Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det var o.k. at gå til Ekstra Bladet og fortælle om dårlig rengøring og farlige bakterier på sygehuset. Men grænsen for, hvornår man optræder illoyalt over for sin arbejdsgiver, er uklar.

Når udlicitering risikerer at føre til dårlig og sundhedsskadelig rengøring på et hospital, er det vigtigt at få en debat i offentligheden.

Omtrent sådan lød begrundelsen fra Afskedigelsesnævnet, da 3F og Per Vedel Jensen sidste år vandt og fik ham tilkendt erstatning på 80.000 kroner for uberettiget fyring, efter at han havde fortalt Ekstra Bladet om farlig rengøring på Amager Hospital.

Sagen illustrerer, at der er grænser for, hvor loyal man skal være over for sin arbejdsgiver. Men det betyder ikke, at man bare kan gå til avisen, til tv eller sende breve til politikere, hvor man fortæller om problemer på jobbet eller uenigheder med chefen. Som ansat har man nemlig tavshedspligt og pligt til at være loyal over for sin arbejdsgiver.

- Derfor skal man som hovedregel først gå til ledelsen for at få løst problemerne. Hvis det ikke hjælper, kan man gå til sin fagforening og søge råd. Når det gælder myndighederne eller pressen, er det en god idé at lade fagforeningen stå frem og føre sagen. 3F risikerer ikke en fyreseddel for at være illoyal, siger jurist i 3F Helle Sønderskov Sørensen.

Ingen præcis grænse

Der er kun ført få retssager om ansatte, der er fyret efter en tur i medierne med udtalelser om forhold på jobbet. Derfor kan man ikke sætte en præcis grænse for, hvad man må eller ikke må sige. Umiddelbart er der dog skrappere grænser for privatansatte end for ansatte i den offentlige sektor.

- Sagen om Per Vedel Jensen viser, at det var i orden at udtale sig om uhygiejniske forhold, selvom han var ansat hos et privat firma. Sagen havde nemlig interesse for resten af samfundet og var dermed vigtigere, end at medarbejderen er loyal over for arbejdsgiveren og holder mund, siger Helle Sønderskov Sørensen.Ifølge 3F's jurister har tillidsfolk, der taler på vegne af kolleger, videre rammer for ytringsfrihed, eksempelvis under strejker. Men 3F's råd om at søge rådgivning i fagforeningen, inden man udtaler sig, gælder også tillidsrepræsentanter.

3F'ere står frem når det gælder

For langt de fleste 3F'ere vil det være o.k. at stå frem og råbe højt, hvis de opdager ulovlige og kritisable forhold på arbejdspladsen.
I Fagbladet 3F's webpanel siger otte ud af ti adspurgte ja til, at man gerne må dele sin viden om ulovligheder og kritisable forhold på jobbet med fagforening, politi eller arbejdstilsyn.
Men når det handler om at gå til Ekstra Bladet, regionalradioen eller medier i øvrigt, er medlemmerne mere delte. Fire ud af ti mener, at man skal holde mund over for pressen. Samme andel mener godt, man kan gå til pressen med sin viden om ulovligheder. To ud af ti er i tvivl.
Hvis det handler om, at ens arbejdsplads er skyld i forurening, er der dog ingen tvivl: Mere end halvdelen af deltagerne finder det i orden at gå til pressen med den viden.
I alt har 925 medlemmer deltaget i webpanelets måling.
Målingen om 3F'ernes holdning til ytringsfrihed viser også, at lidt over 16 procent af deltagerne i målingen selv har overvejet at gå til myndigheder, fagforening eller medier med viden om forhold på arbejdspladsen. 42 procent har på intet tidspunkt oplevet ulovligheder på arbejdspladsen.

Positiv tendens til åben mund

Der findes ingen lov, der særligt beskytter medarbejdere, der ytrer sig om ulovlige eller kritisable arbejdsforhold. Alligevel siger otte ud af ti adspurgte 3F’ere helt eller delvist ja til, at man som ansat kan gå til myndighederne eller sin fagforening, hvis man opdager ulovlige eller kritisable forhold på sit job.
Og det er godt, mener Martin Gräs Lind, der er advokat og ekspert i ytringsfrihed og tavshedspligt på jobbet.
- Det er positivt, at loyalitetspligten over for arbejdspladsen ikke rækker længere end samvittigheden over for samfundet, siger Martin Gräs Lind.
På baggrund af undersøgelsen blandt deltagerne i Fagbladet 3F's webpanel konkluderer han, at størstedelen af 3F’erne er mulige “whistle blowere”. Altså den type, der i samfundets interesse gør opmærksom på uredelige eller ulovlige forhold på arbejdspladsen.
Han påpeger dog et forbehold over for undersøgelsen:
- Det kan være, at virkeligheden er lidt mere nuanceret, når den konkrete situation opstår, og når ytringsfriheden mere konkret bliver sat på prøve, siger Martin Gräs Lind.
Især når det drejer sig om arbejdsmiljø, underbetaling af udenlandsk arbejdskraft og diskrimination finder 3F’erne det mest naturligt at gå til fagforeningen i forhold til myndighederne eller pressen.
Martin Gräs Lind vurderer, at det skyldes, at fagforeningen er det naturlige sted at vende den slags sager.
- Hos fagforeningen vurderer man, om den enkelte situation gør det nødvendigt med eksempelvis en anmeldelse til myndighederne, og om der i sidste ende skal udleveres oplysninger til pressen.