Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Bizart, latterligt og useriøst lyder det fra flere danske EU-politikere, efter at Kommissionen har frikendt dansk firma for at bryde regler om EU-tilskud til udflytning.

125 arbejdspladser bliver flyttet til Kongskildes fabrik i Kutno, Polen, hvor de har modtaget 45 millioner kroner i EU-tilskud.

Tidligere på sommerren besluttede Kongskilde i Sønderborg at flytte 125 job til Polen, hvor de har fået 45 millioner kroner i EU-støtte. Det fik flere politikere til at gå ind i sagen, og EU valgte at sætte en undersøgelse i værk.

Resultatet af undersøgelsen viser, at Kongskilde ikke har brudt reglerne om, at virksomheder ikke må flytte job til fabrikker, der har fået EU-tilskud. Det oplyser EU-Kommissionen.

- På basis af de seneste oplysninger leveret af virksomheden, konkluderer de polske myndigheder, at der ikke har fundet udflytning sted i projekterne (som de har fået støtte til, red.), skriver Kommissionens talsperson Jakub Adamowicz i en mail.

Han ønsker ikke at stille op til interview om sagen. Det fremgår af mailen, at Kommissionen bygger deres konklusion på, hvad Kongskilde har oplyst til de polske myndigheder. Men Kommissionen har ikke ønsket at sende grundlaget for deres frifindelse af Kongskilde.

"Bizart"

Flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet er stærkt fortørnede over, at EU ikke selv har undersøgt sagen.

- Det her er bizart. Man skal selvfølgelig ikke være dommer i sin egen sag. Det er heller ikke sådan, vores retsvæsen fungerer. Det kan ikke bare være firmaet selv, der skal redegøre for, om reglerne er brudt. Det skal der være uafhængige kontrollanter til at undersøge, mener Morten Messerschmidt (DF).

Også Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU mener, at Kommissionen bør lave en uafhængig undersøgelse i stedet for blot at spørge Kongskilde og Polen, der er under mistanke for at have brudt reglerne.

- Det er klart, at når de bare spørger firmaet, om de har brudt reglerne, så siger de nej. Det er vi nødt til at få Kommissionen til at undersøge ordentligt, siger Jeppe Kofod.

"Dybt useriøst"

Det er ikke første gang, at danske virksomheder er blevet frikendt for at få EU-støtte til at flytte job ud af landet. I ingen af sagerne har Kommissionen undersøgt mistanken på egen hånd. Hver gang har virksomhedens udsagn været nok til at lægge sagen ned.

Rina Ronja Kari vil rejse sagerne i det såkaldte budgetkontroludvalg.

- Det er dybt useriøst, at Kommissionen bare spørger Kongskilde og tager deres ord for gode varer. Det er at tage pis på de folk, der har mistet deres arbejde efter udflytningen, mener Rina Ronja Kari.

Morten Messerschmidt og Jeppe Kofod vil tage fat i Kommissionen og forlange en forklaring på, hvorfor de ikke undersøger sagerne selv.

- Det er komplet latterligt, og jeg vil tage det op med Kommissionen med det samme. Det er under al kritik, at de ikke undersøger det selv i en så alvorlig sag om udflytning af arbejdspladser og EU-støtte, siger Morten Messerschmidt.