Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Trods stor succes flytter Martin Professional produktionen fra Danmark til Ungarn. De har de amerikanske ejere besluttet. 185 fastansatte og 70 vikarer mister jobbet.

Martin Professional har producet lys til Eurovision, OL og store koncerter. Fremover kommer det til at foregå i Ungarn.

Nu gik det ellers lige så godt. Martin Professional havde flyttet produktion tilbage fra Kina, og de timelønnede på fabrikken i Frederikshavn arbejdede tæt sammen med ingeniørerne i Aarhus med at udvikle lys til koncerter og events.

Men i går blev lyset slukket i det nordjyske: Martin lukker hele produktionen ned i Vendsyssel. 185 fastansatte og 70 vikarer mister jobbet, de fleste ufaglærte. I stedet samler Martins ejer, den amerikanske koncern Harman, hele den europæiske produktion i Ungarn.

Mange har været ansat 20-25 år

Virksomhedens danske direktør Lars Dige Knudsen har svært ved at skjule sin skuffelse over beslutningen:

- Jeg har været i Martin i 20 år. Så det er klart, at jeg har haft mange svære overvejelser. Men jeg er nødt til at respektere en strategisk beslutning, som Harman har taget for at fremtidssikre virksomheden, siger Lars Dige Knudsen.

Han har intet at udsætte på medarbejdernes indsats:

- Fabrikken har gjort det fremragende, leveret stærke resultater og vist, at det kan lade sig gøre at producere her i landet på konkurrencedygtige vilkår, siger Lars Dige Knudsen.

Tillidsrepræsentant Jesper Arenfeldt havde hørt lidt rygter. Men alligevel kom det bag på ham, at produktionen skulle lukke helt ned i Nordjylland.

- Folk er mødt ind på arbejde her til morgen som sædvanlig. Men der er en nedtrykt stemning. Mange har været her i 20 eller 25 år, siger Jesper Arenfeldt.

Rammer ekstra hårdt

Planen er, at virksomheden lukker ned om cirka et halvt år, altså i starten af 2016. Forhandlinger om aftrædelsesvilkår er gået i gang:

- Vi vil meget gerne hjælpe vores folk videre. Vi skal finde løsninger sammen. Og det vil vi også afsætte ressourcer til, siger Lars Dige Knudsen.

Den lokale 3F-afdeling vil gerne deltage i dette arbejde:

- Det rammer ekstra hårdt, når en gammel Frederikshavner-virksomhed lukker ned. Så vi kører på med fuld kraft for at hjælpe vores medlemmer videre i samarbejde med jobcentret og virksomheden, siger Morten Dahlberg, formand for 3F Frederikshavn.

Inden for industrien er der muligheder på lokale fiskefabrikker. Men ellers peger Morten Dahlberg på byggebranchen som et område, hvor der er potentiale for at komme videre i job. Ud over en udvidelse af havnen i Frederikshavn, skal der blandt andet bygges supersygehuse.

Martin Professionals hovedkontor og udviklingsafdeling kommer fortsat til at ligge i Aarhus.