Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Lande som Polen og Ungarn bruger store beløb fra EU’s strukturfonde til at støtte udflytning af arbejdspladser fra Danmark. Det møder hård kritik. Kommissionen vil ikke svare på, hvordan de undgår snyd og svindel.

Kongskilde flytter produktion af landbrugsmaskiner og 125 job til Polen. Samtidig har de modtaget 45 millioner kroner i EU-støtte til fabrikken i Polen.

Det seneste år er en lang række danske virksomheder som Coloplast og Kongskilde blevet afsløret i at flytte arbejdspladser til Østeuropa, hvor de har modtaget millioner i EU-tilskud. Selvom EU's regler forbyder at støtte produktion, der flytter ud, har EU-Kommissionen i samtlige sager frikendt virksomhederne.

Nu rejser den London-baserede tænketank Open Europe kritik af EU for at dele milliarder ud gennem deres strukturfonde uden at have styr på, om pengene bliver brugt i strid med reglerne. Open Europe arbejder på at reformere EU-systemet og skabe mere åbenhed. Politisk analytiker Pawel Swidlicki er stærkt kritisk over for, at der ikke er bedre styr på, hvor de mange penge fra regionalfondene forsvinder hen.

- Det er et stort problem, at der ikke er bedre kontrol fra Kommissionen med, om pengene bliver brugt i overensstemmelse med reglerne. Ansvaret ligger hos det enkelte medlemsland. Og det har ikke den store interesse i at sige, at reglerne ikke er overholdt, siger politisk analytiker Pawel Swidlicki.

Hvert år fordeles 440 milliarder kroner i tilskud via strukturfondene i EU til medlemslandene. Det er medlemslandene, der hver især har opgaven med at sikre, at EU-reglerne overholdes. De enkelte medlemslande har dog ingen pligt til at fortælle i Bruxelles, hvordan de har fordelt pengene.

Dybt useriøst

Strukturfondene udgør en tredjedel af EU's budget. I modsætning til de penge, der gives i EU i landbrugsstøtte, får Kommissionen aldrig at vide, hvem der får støtte.

Det betyder, at lande som Polen, Ungarn og Tjekkiet kan bruge pengene til at støtte danske virksomheder, der flytter job ud. Det er blandt andet sket for LM Wind Power, Coloplast, Royal Greenland, Grundfos og Kongskilde.

I sidste uge rejste danske EU-politikere hård kritik af, at Kommissionen har lagt låg på afsløringerne af støtte til udflytning.

Hver gang Kommissionen er blevet gjort opmærksom på, at en virksomhed har fået penge til udflytning, reagerer den ved at spørge det enkelte medlemsland, der så igen spørger virksomheden, som frikender sig selv.

- Det her er bizart. Man skal selvfølgelig ikke være dommer i sin egen sag. Det kan ikke bare være firmaet selv, der skal redegøre for, om reglerne er brudt, sagde Morten Messerschmidt (DF).

Tavse om kritik

Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU) kaldte Kommissionens undersøgelser for "dybt useriøst". Mens Jeppe Kofod påpegede, at man ikke bare kan spørge firmaet selv, om de har overtrådt reglerne.

Fagbladet 3F ville gerne have haft et interview med Jakub Adamowicz, der er talsperson for EU's kommissær for regional politik, Corina Cretu.

Men Kommissionen vil kun svare skriftligt. Og i svarene forholder kommissærens embedsfolk sig ikke til kritikken.

- Hvert enkelt medlemsstat skal sikre, at lovbestemmelserne følges. Når en medlemsstat opdager et tilfælde af udflytning, skal det straks begynde processen med inddrivelse af midlerne, lyder det i svaret fra Kommissionen.