Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Hver anden virksomhed har forladt BST siden januar. Og det er især virksomheder med det dårligste arbejdsmiljø, vurderer forening af arbejdsmiljørådgivere.

Siden den nye arbejdsmiljøreform trådte i kraft i januar, har 10-15.000 virksomheder valgt at opsige medlemskabet af en bedriftssundhedstjeneste (BST). Det har de kunnet gøre, fordi pligten til at være medlem ophørte umiddelbart efter, at de var blev

Siden januar, hvor den nye arbejdsmiljøreform trådte i kraft, har 10-15.000 virksomheder valgt at opsige medlemskabet af en bedriftssundhedstjeneste (BST). Det har de kunnet gøre, fordi pligten til at være medlem ophørte umiddelbart efter, at de var blevet screenet af Arbejdstilsynet.

- Vi vurderer, at det er cirka halvdelen, der har valgt at forlade os. Desværre er det vores indtryk, at det især er dem med det ringeste arbejdsmiljø, og dem som i forvejen ikke interesserede sig særligt meget eller kunne se et formål i at gøre en indsats, siger Anders Kabel direktør for brancheforeningen, Arbejdsmiljørådgiverne.

Små virksomheder går

Samtidig oplever Anders Kabel, at det især er de helt små virksomheder, der opsiger deres medlemskab.

- De halvstore virksomheder har en helt anden tradition og er vant til at bruge konsulenter udefra til at løse konkrete opgaver. Mens nogle af de små utvivlsomt ser arbejdsmiljørådgivning lidt som en luksus, man kan spare væk, hvis økonomien er lidt hårdt spændt for, siger han.

Trods det store antal udmeldinger er arbejdsmiljørådgiverne endnu ikke blevet voldsomt ramt, da mange virksomheder stadig er bundet i opsigelsesperioden.

Bekymring i 3F

I 3F vækker de nye oplysninger bekymring. Daglig leder af social- og miljøpolitisk sekretariat Palle Larsen, siger:

- Arbejdstilsynets screening er ingen garanti. Bare fordi man har en APV (arbejdspladsvurdering red.) kan der stadig godt være problemer med arbejdsmiljøet, hvis man går lidt i dybden. Og når virksomhederne i den grad melder arbejdsmiljørådgivningen fra, så afskærer de sig fra den langsigtede rådgivning i det forebyggende arbejdsmiljø, der bliver tale om ren brandslukning af konkrete problemer, siger han og opfordrer virksomhederne til at vende skråen en ekstra gang, inden de melder sig ud af BST, der typisk koster 500 kroner per medarbejder om året. Og som giver dem ret til gratis rådgivning i et vist antal timer:

- Det kan godt være, at de på kort sigt føler sig fredet efter screeningen. Men Arbejdstilsynet kommer igen, og ender de først med et rådgivningspåbud, kan det blive meget dyrt, når konsulenter skal betales på timepris.