Gå til hovedindhold

Polsk firma står til bøde efter livsfarligt stillads. Karen Ellemann: "Jeg var i god tro".

Huset på Skovvej i Klampenborg har 12 værelser og fem badeværelser og står nu færdigrenoveret.

Da folketingsmedlem Karen Ellemann for nylig fik renoveret sin villa i Nordsjælland, satte en polsk maler livet på spil på et vakkelvornt stillads i 5,5 meters højde.

Det afslører papirer fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Arbejdstilsynet var nødt til at gribe ind ved et kontrolbesøg og nedlægge forbud mod, at arbejdet fortsatte på villaen, der er 412 m2 og er vurderet til 8,7 millioner kroner.

Den polske maler stod på et ”let rullestillads” uden sikring i 5,5 meters højde, hvor han var i ”tydelig overhængende fare” konkluderer tilsynet. Det fik Arbejdstilsynet til at udstede forbud, der er den stærkeste reaktion, de kan anvende. Samtidig vurderer tilsynet nu, om den polske virksomhed skal have en bøde, for det, de betegner som en ”grov overtrædelse”.

Kaj Hansen er underviser på efteruddannelsen for byggebranchen på Roskilde Tekniske Skole. Han forstår godt den hårde reaktion fra Arbejdstilsynet.

- Det er både uansvarligt og uforsvarligt at arbejde fra et sådant stillads. Det er forbundet med betydelig fare. Et fald kan være invaliderende og i yderste konkvens livsfarligt, siger Kaj Hansen, der de seneste seks år har undervist i rullestillads.

Ikke første gang

Det polske firma A-Z Byg har igennem de sidste to år udført arbejde på Karen Ellemanns villa af seks omgange. Da de farlige forhold blev afsløret, havde A-Z Byg hyret fire polske arbejdere ind som enkeltmandsfirmaer. Det er et af disse enkeltmandsfirmaer, der nu står til at få en bøde for at bryde arbejdsmiljøloven.

Det er ikke første gang, Karen Ellemann har fået huset renoveret af et firma, der er på kant med loven. For fire år siden var det et ulovligt tysk firma, der fik en bøde for omgå det lovpligtige såkaldte RUT-register. Firmaet skiftede vinduer og satte taget i stand for den daværende miljøminister og hendes mand, ingeniøren Kresten Kloch.

Dengang fyrede parret firmaet, da det kom frem, at de havde entreret med et firma, der arbejdede ulovligt i Danmark.

"Rasende" Ellemann

Karen Ellemann forklarer, at hun er vred over, at firmaet har brudt en aftale om, at forholdene på villaen skulle være efter bogen.

- Jeg er totalt rasende over, at det ikke har været i orden. Det er jo derfor, man hyrer professionelle til sådan en opgave, siger Karen Ellemann.

Hun har ikke været klar over, at det var en stribe polske virksomheder, der udførte arbejdet. Hun og manden har lavet kontrakt med det danske A-Z Byg, forklarer hun.

- Med prisen for det, der blev lavet, var vi i god tro i forhold til, at firmaet overholder, hvad det skal om løn og arbejdsvilkår, forklarer hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra det polske firmas chef Mar-rar Mariusz Ewertowski, der står til at få bøden.