Gå til hovedindhold

To tredjedele af konflikter i Danmark er mod polske firmaer, der ikke har overenskomst. De er fanget i et spil, hvor danske virksomheder vil sænke prisen, forklarer ekspert.

Entreprenøren Frederik Backhaus er en af de danskere, der har forsøgt at undgå overenskomster hos sine udenlandske underentreprenører. Med adresse på hans bopæl på Frederiksberg har han stiftet sin egen arbejdsgiverforening, som lover 70 procent be

Når danske virksomheder skal bruge et udenlandsk firma uden overenskomst, er deres absolutte favoritfirmaer fra Polen.

To ud af tre udenlandske firmaer, der er i konflikt med danske fagforeninger, er fra Polen.

- De her tal tyder på, at polske virksomheder et godt stykke hen ad vejen ikke arbejder på dansk vilkår, forklarer Søren Kaj Andersen, der er centerleder ved Københavns Universitet.

271 firmaer har i årets løb udført opgaver i Danmark, selvom danske fagforeninger har indledt konflikt mod dem, fordi firmaet ikke har villet indgå dansk overenskomst. Af dem er 191 fra Polen. Det dokumenterer nye tal fra 3F, der for første gang har sammenkørt data fra LO og det officielle RUT-register.

I alt er 16 procent af de polske virksomheder i direkte konflikt med danske fagforeninger. Til sammenligning er to procent af de tyske virksomheder i en konflikt.

Kritik af register

De seneste måneder har Polen langet ud efter det danske register for udenlandske virksomheder.

Både fagforeninger og myndigheder bruger registret til at opsøge de udenlandske virksomheder og forsøge at sikre danske vilkår.

Men tidligere på året klagede den polske vicestatsminister Janusz Piechocinski til EU over det danske RUT-register. Ifølge Dagbladet Information er holdningen fra Polens regering, at registret er ude af proportioner og stiller for mange krav til udenlandske virksomheder.

Ekspert Søren Kaj Andersen slår dog fast, at de danske myndigheder har haft en god grund til at følge polske virksomheder nøje via registret.

- RUT-registret har sin berettigelse. Det ser vi, når SKAT, Arbejdstilsynet og politi bruger det til at tage ud på deres kontrolaktioner, hvor de hver gang finder problemer hos polske virksomheder, mener Søren Kaj Andersen.

Den polske ambassade oplyser, at de ikke ønsker at kommentere tallene eller sagen om RUT-registret.

Et spil

De polske virksomheder kommer tit i konflikt med fagforeningerne, fordi de bliver brugt af danske entreprenører til at få billig arbejdskraft. Det forklarer Søren Kaj Andersen.

- Der er ingen tvivl om, at de er en del af et spil, hvor pris og dermed lønnen er afgørende, siger han.

Han har tidligere lavet forskning, der viser, at danske virksomheder i høj grad bruger udenlandske underentreprenører til at få billig arbejdskraft.

- Der bliver de udenlandske firmaer presset på løn og arbejdsvilkår, siger Søren Kaj Andersen.