Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

3F stævner Dueholm Ægpakkeri ved Skanderborg, hvor litauisk kvinde knoklede 60 timer om ugen til langt under den normale løn.

Litauiske Rasa Zarkauskaite knoklede 60 timer om ugen og måtte dele sin ringe løn med arbejdsgiverens au pair-pige.

- Ti timer om dagen stod jeg i et mørkt rum, hvor æggene kørte forbi på et lysbord. Jeg fik problemer med øjnene, blev svimmel, havde ondt i ryggen af at stå i den samme stilling hele dagen og begyndte at tage medicin. Det sagde jeg til min chef, uden at noget ændrede sig.

Det er ikke de bedste minder, den litauiske 3F'er Rasa Zarkauskaite tager med sig fra Dueholm Økologiske Ægpakkeri. Her arbejdede hun fra 1. august 2004, indtil hun blev bortvist 29. juni 2005 efter at være blevet chikaneret af kolleger og arbejdsgivere.

Pakkeriet ved Skanderborg er ejet af Lars og Susanne Poulsen og leverer æg til Coop-butikker som Brugsen, Kvickly og Irma.

Ud over at arbejde ved lysbordet vaskede Rasa Zarkauskaite æg, gjorde rent i sine chefers køkken og passede deres have. I alt var hendes arbejdsuger på mellem 50 og 70 timer.

Ikke desto mindre var hendes månedsløn kun 13.600 kroner - før skat. Og ikke engang de knap 8.000 kroner, Rasa fik udbetalt, kunne hun beholde. Hendes arbejdsgiver syntes nemlig, det var synd, at deres ansatte au pair-pige måtte nøjes med en løn på 5.000 kroner om måneden.

- Så af min løn skulle jeg betale 2.000 kroner om måneden de første fem måneder til den au pair-pige, de havde ansat, siger Rasa Zarkauskaite.

3F ind i sagen

3F stævner derfor nu Dueholm Ægpakkeri for i alt 137.000 kroner.

Heraf dækker de godt 117.000 kroner den manglende løn, som Rasa Zarkauskaite burde have haft ifølge overenskomsten mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og 3F.

Ifølge reglerne for opholds- og arbejdstilladelse skal statsborgere fra nye østeuropæiske EU-lande som Litauen nemlig have løn, der svarer til den danske overenskomst på området.

Ud over den manglende løn stævner 3F ægpakkeriet for 10.000 kroner på grund af mangelfuldt ansættelsesbevis. Endelig bliver virksomheden stævnet for yderligere 10.000 kroner, der svarer til de penge, som Rasa Zarkauskaite har betalt af sin løn til au pair-pigen.