Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

En brevstemme koster cirka fire gange så meget at ekspedere som en stemme afgivet på valgdagen.

Det er blevet populært at brevstemme, men de mange ekstra brevstemmer koster kommunerne kassen.

Hurtigt, nemt og belejligt. Det er blevet populært at brevstemme, og flere af landets kommuner forventer rekordmange brevstemmer i forbindelse med Folketingsvalget. Men selvom mange finder ordningen smart, koster det kommunerne kassen at ekspedere de mange brevstemmer. 

Fire gange dyrere

I Aarhus Kommune har man udregnet et estimat for, hvor stor prisforskellen mellem en brevstemme og en stemme afgivet på valgdagen er. Stemmer man på selve valgdagen, koster det omkring 24 kroner at ekspedere din stemme. Brevstemmer man derimod, koster det op mod 100 kroner per stemme i administrationsgebyr - eller mere end fire gange så meget.

- Vi skal alt fra at indhente brevstemmerne fra for eksempel plejehjem og biblioteker, sortere og registrere dem og videresende hver enkelt stemme til de rigtige kommuner. Det er selvsagt en ressourcekrævende proces, forklarer Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice i Aarhus.

Brevstemmer steget eksplosivt

Ved Folketingsvalget i 2011 steg antallet af brevstemmer eksplosivt, fra i mange år at have ligget stabilt omkring 150.-180.000 til hele 275.000. I Odense, København og Aalborg Kommune har man også fremhævet muligheden for at brevstemme.

På grund af de store økonomiske omkostninger har man i Aarhus Kommune undladt at gøre en ekstra indsats for at oplyse borgerne om at brevstemme. De få ekstraindsatser man har gjort over for studerende og hjemløse er blevet holdt inden for budgettet.

- Det bedste fra et økonomisk synspunkt er at opfordre til at stemme på selve dagen. Til kommunalvalget gjorde vi en stor indsats for at udbrede muligheden for at brevstemme, fordi vi ønskede høj valgdeltagelse, men valgdeltagelsen ved folketingsvalg er allerede høj, siger Lene Hartig Danielsen.