Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Giftdampe, umenneskeligt stress og tunge løft, der knækker ryggen. Fagbladet 3F kan nu afsløre på hvilke danske virksomheder, de ansatte anmelder flest arbejdsskader.

For første gang nogensinde kan Fagbladet 3F nu dokumentere, at der findes en række danske virksomheder, hvor antallet af arbejdsskader er alarmerende højt.

Fagbladet 3F har fået aktindsigt i data for samtlige anmeldte arbejdsskader fra 2012-14 hos alle danske virksomheder. En systematisk gennemgang af virksomhedernes anmeldte arbejdsskader tegner et dystert billede.

- Nogle virksomheder har gevaldige problemer med sikkerheden, konstaterer Kirsten Jørgensen. Hun er lektor emeritus ved Danmarks Tekniske Universitet og forsker i arbejdsmiljø.

Og det har store omkostninger for medarbejderne.

- Der er nogle, der bliver invaliderede og bliver fuldstændig uarbejdsdygtige. Og de fleste får smerter og økonomiske tab, så det har absolut konsekvenser, når folk får en arbejdsskade, forklarer Kirsten Jørgensen.

3F-virksomheder i top

I nogle virksomheder med mange arbejdsskader er der 3F'ere ansat. Blandt virksomhederne med flest anmeldelser er LM Wind Power, der laver vindmøller. Rengøringsfirmaet Kongsvang. Og bagage-firmaet Aviator fra Københavns Lufthavn. På de tre virksomheder er der anmeldt tre gange så mange arbejdsskader som på andre virksomheder i gennemsnit.

Det kan der ifølge professor Peter Hasle være en grund til.

- Nogle virksomheder vil sikkert have flere arbejdsskader, men der kan også være nogle, som er gode til at få anmeldt arbejdsskaderne, siger han og uddyber:

- Der er god grund til at kigge nærmere på disse virksomheder, fordi der kan være en højere risiko for de ansatte.

Ifølge Kirsten Jørgensen kan problemerne skyldes, at cheferne ikke prioriterer sikkerheden for de ansatte.

- I de her virksomheder er der stort fokus på produktionen. Men det, de mangler at indse, er, at det kan betale sig at undgå arbejdsulykker.

Virksomheder: Vi anmelder alt

Både Hilton Foods, LM Wind Powers, Aviator og Kongsvang forklarer deres placering på listen med, at de anmelder alle ulykker - fra de helt små til de store alvorlige ulykker.

- Det gør naturligvis, at vores anmeldelsestal forøges, siger direktøren i Kongsvang, Christina Nyhus, der understreger, at virksomheden selv har registreret 12 anmeldelser.

Dertil kommer erhvervssygdommene, som virksomheden ikke bliver oplyst om. Det samlede antal anmeldelser er derfor nyt for Kongsvang, og virksomheden vil på baggrund af Fagbladet 3F's tal sætte ind med yderligere oplysning og uddannelse til medarbejderne.

Hos Aviator lyder nogenlunde samme forklaring.

- En arbejdsskade er én for meget, og derfor er det også højt på agendaen i Aviator, skriver administrerende direktør Ole Brinks Andersen i en mail til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Vi stolte af, at vores medarbejdere anmelder skaderne og ikke blot lader det gå forbi som bagateller, skriver Ole Brinks Andersen, der også understreger, at Aviator løbende er i dialog med Københavns Lufthavn, der stiller en del infrastruktur og materiel til rådighed for de ansatte i handlingsselskaberne. Formålet er forbedringer af arbejdsmiljøet for at imødegå de mange påbud fra Arbejdstilsynet.