Gå til hovedindhold

Thomas Strømsholt er imponeret over bygningsarbejdernes overenskomstaftale i en "umulig" situation. Men kampen for højere løn til de lavestbetalte fortsætter, siger han.

Stilladsformanden Thomas Strømsholt er kendt for dundertaler mod arbejdsgiverne og har stået i spidsen for bygningsarbejdernes krav om at løfte mindstelønnen for at bekæmpe social dumping.
Heidi Lundsgaard

I månedsvis har stilladsformanden Thomas Strømsholt med sin ivrige talestrøm og hyppige medieoptrædender været en af fagbevægelses fremmeste fortalere for at sætte hårdt mod hårdt ved de netop afsluttede overenskomstforhandlinger med byggeriets arbejdsgivere.

Det ultimative krav fra Thomas Strømsholt har været at sikre et markant løft af lønnen til de lavestlønnede i byggebranchen, og han har ikke tøvet med at rasle med strejkesablen.

I det forlig, der landede natten til tirsdag i denne uge, blev det krav imidlertid ikke imødekommet, og derfor vil det nok komme bag på nogle, at stilladsformanden nu er overmåde imponeret over aftalen.

LÆS OGSÅ: Bombe i OK20: Coronavirus lukker Forligsinstitutionen ned

- Jeg er faktisk selv overrasket. Da jeg stod med den endelige aftale i hånden, var jeg næsten sikker på, at der måtte være lavet en fejl, for det kunne da ikke passe, at vi i den krisesituation og med det nye styrkeforhold, vi nu var havnet i, havde fået en så vanvittig god aftale, siger Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub.

Han henviser selvfølgelig til krisen med corona-virussen, der i sidste uge landede som en bombe over hele samfundet, netop som byggeriets overenskomstforhandlinger var ved at gå ind i 11. time.

Arbejdsgiverne fik overhånden

- Det vendte det hele på hovedet og gjorde vores forhandlingssituation helt umulig. Hvor vi før havde god styring og vores konfliktvåben intakt, fik Dansk Byggeri (arbejdsgivernes organisation, red.) med ét overhånden og kunne bruge krisesituationen mod os i forhandlingerne. Vores krav om at løfte bunden for de lavestlønnede var simpelthen ikke længere en mulighed, siger Thomas Strømsholt.

- Derfor er vores forlig også langt, langt bedre, end man kunne forvente i situationen, og jeg har kæmpe respekt for verdens sejeste forhandlere, Claus og Palle, og hele vores forhandlingsudvalg, lyder det fra stilladsformanden.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Kun forligsmanden kan udskyde overenskomstforhandlinger

Det er formand Claus von Elling og næstformand Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppen, der har været topforhandlere for 60.000 lønmodtagere i byggebranchen.

Vendte situationen

Men du har været ude at tale om at løfte lønnen med 30-50 kroner, så hvordan kan du nu være tilfreds?

- Jeg er ikke tilfreds med, at vi ikke fik det løft, som vi havde kæmpet for, men jeg er sindssygt imponeret over, at vi kunne vende situationen og få et forlig, der på mange områder er bedre end industriens, siger han.

Det var netop industrien, der i februar indgik det såkaldte gennembrudsforlig, der langt hen ad vejen sætter de økonomiske rammer for de øvrige brancher.

LÆS OGSÅ: Forlig om nye overenskomster i industrien

Selvom byggeriets nye overenskomst indeholder en stigning på mindstebetalingen på 7,50 kroner i timen over de næste tre år, præcis som industriens, så lægger Thomas Strømsholt vægt på, at bygningsarbejderne ikke har fået industriens overenskomst “trukket ned over hovedet”, som han siger.

Byggeriets eget forlig

- Det her er byggeriets egen overenskomst, og jeg er fly forbandet over dem, der på sociale medier og andre steder påstår, at vi har fået trukket industriens forlig ned over hovedet. De skal gøre sig selv den tjeneste at sætte sig ned og læse protokollaterne, siger han.

- Alle de tidsler, der var i industriens overenskomst, har vi fået luget ud, og vi har kun fået tiltag, der trækker op for bygningsarbejderne. Man skal ikke tage fejl af, at det her forlig er sindssygt dyrt for arbejdsgiverne, fortsætter Thomas Strømsholt.

Han nævner blandt andet uddannelsestillæg, længere opsigelsesvarsler, bedre forhold for lærlinge og nogle tiltag i stilladsbranchen som nogle af de helt store gevinster ved byggeforliget.

Derudover er forhandlerne fra 3F Byggegruppen lykkedes med at få arbejdsgivernes krav om tvungen månedsløn sparket til side, ligesom bygningsarbejdernes særlige opsparring, SH-kontoen, får et mærkbart løft, så den om tre år når op på 12,9 procent. 

Ifølge erhvervsmediet Finans er den samlede lønstigning i byggeriet større end i industrien med de nye overenskomster.

Kæmper videre

Thomas Strømsholt helmer dog ikke, når det handler om den fortsatte kamp for at at løfte overenskomstens mindsteløn og dermed bremse for løndumping af især udenlandsk arbejdskraft i byggeriet.

LÆS OGSÅ: Vi er ikke konfliktsøgende, men vi VIL have en højere mindsteløn

- Nu går jeg ud med oprejst pande og kæmper for den aftale, vi har opnået, men vores krav om højere mindsteløn bliver tilskrevet renter, siger Thomas Strømsholt.

Det er medlemmerne af de enkelte fagforbund, der i sidste ende skal stemme om de overenskomstforlig, der er indgået på de forskellige områder. Afstemningen forventes at begynde inden for de næste to uger.