Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

3.500 kroner i hånden for 14 dages arbejde fik rumænske arbejdere på byggeriet af Rigspolitiets nye kontordomicil. Imens boede de hos underentreprenøren blandt skidt og pap.

Det er ikke første gang, at byggeriet på Ejby Industrivej i Glostrup løber ind i problemer. For et år siden spredte en voldsom brand sig fra kælderen, hvilket forsinkede projektet. Arkivfoto fra branden.
FOTO: Nils Meilvang/Scanpix

Når kriminalteknikere og cyber-specialister fremover går på toilettet i Rigspolitiets ombyggede kontordomicil i Glostup, bliver det på fliser lagt af underbetalte østarbejdere.

For på trods af de krav, som bygherren PensionDanmark stiller til entreprenørerne på dets byggerier, har tre rumænere alligevel fået arbejde på pladsen til dumpingpriser.

Det viser et forlig på 18.000 kroner, som 3F har indgået med en af underleverandørerne på pladsen.

Ifølge rumænerne og 3F ankom de omkring nytår for at arbejde for firmaet Aut. VVS & El Teknik ApS. Rumænerne blev indkvarteret på firmaets adresse i Rødovre i en beskidt lejlighed, hvor pap skulle holde kulden ude. Det betalte de angiveligt 1.500 kroner per person for, ligesom de betalte 500 kroner for en ansættelseskontrakt, de aldrig så.

Efter udgifterne blev fratrukket, fik de hver 3.500 kroner i hånden for 14 dages arbejde midt i januar.

Imens skulle de rumænske håndværkere arbejde på blandt andet byggeriet af Rigspolitiets nye kontordomicil. Men ifølge dem var forholdene og lønnen ikke, hvad de var blevet lovet - og så gik de til 3F.

- Den her sag er et udtryk for, at social dumping kan ske alle steder. Jeg er bare glad for, at alle var enige om, at sagen skulle løses hurtigst muligt, og at vi fik det gjort, siger faglig sekretær i 3F Michael de Gier, der har forhandlet forliget på plads.

Arbejdsgiver smækker på

Manden bag firmaet Aut. VVS & El Teknik ApS, der har hyret rumænerne, hedder Ingolf Angel. Han smækker på, da Fagbladet 3F ringer, og er ikke vendt tilbage.

På pladsen i Glostrup er det GVL Enterprise A/S, der er hovedentreprenør. Her har man hyret murerfirmaet Hansen & Jensen Byg ApS, der altså i sidste ende hyrede Ingolf Angels firma på grund af tidspres.

Og det ærgrer mester Christian Jensen sig godt og grundigt over i dag.

- Vi har det ikke godt med det, og han kommer ikke til at arbejde for os mere. Vi har ikke arbejdet med firmaet før, men vi havde brug for hjælp, og så havde jeg mødt Ingolf Angel på en anden byggeplads for noget tid siden. Jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne, for at rette op på det, siger han.

I dag er de tre rumænere rejst tilbage til Rumænien.

PensionDanmark: Det er en fejl, der ikke må ske

Hos PensionDanmark kalder ejendomsdirektør Marius Møller også sagen om de tre rumænere en “klar fejl”.

Nu er det jo 3F’ernes pensionspenge, I administrerer, og nu er nogle af dem alligevel gået til underbetalte, udenlandske arbejdere. Hvordan vil I forsvare det?

- Vi har rigtig mange byggepladser og håndværkere involveret, og vi er nogle af dem, der går ind og stiller krav til dokumentationen. Det her må selvfølgelig ikke ske, og det er også sjældent, at forholdene ikke er i orden. Det er en fejl, at de her er kommet ind på pladsen. Men det er også efterfølgende blevet løst i forhold til de pågældende håndværkere.

I sine kontrakter stiller pensionskæmpen krav om dokumentation af udenlandsk arbejdskraft. Alle firmaer på byggepladsen skal være medlem af en arbejdsgiverforening, have overenskomst med en relevant fagforening, og det skal være muligt at få indsigt i ansættelseskontrakter og lønsedler for at sikre overholdelse af de danske regler for ansættelse.

I kontrakten er det totalentreprenørens ansvar at sikre, at underentreprenører også leverer den information og lever op til kravene, ligesom håndværkerne skal gå med synligt navneskilt eller chip for at sikre, byggeledelsen ved, hvem der er på pladsen.

- Men her er der så åbenbart kommet nogle håndværkere ind på pladsen, som ikke har levet op til kravene. Det burde vores totalentreprenør have styr på, siger Marius Møller og tilføjer, at det vil være med i overvejelserne næste gang, PensionDanmark skal indgå kontrakt med en entreprenør.

Hos lovens lange arm henviser Rigspolitiet til, at det blot er bruger af en bygning, som Bygningstyrelsen lejer af PensionDanmark.

- Men vi har naturligvis en forventning om, at forholdene omkring byggeriet lever op til de gældende regler på området, skriver det i en mail.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra projektets hovedentreprenør, GVL Enterprise.