Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Udskyd endnu en gang. Sådan lyder LO-forbundenes opfordring til forligsmand Mette Christensen, der inden for det næste døgns tid skal tage stilling til, om de tilspidsede forhandlinger skal stå eller falde.

Forlig? Sammenbrud? Mere tid? Alle tre muligheder er i spil inden for det næste døgns tid, hvor der arbejdes på højtryk i Forligsinstitutionen.

Fra 3F og de øvrige LO-forbund er meldingen dog klar: De opfordrer forligsmand Mette Christensen til at give mere tid og udskyde konflikten endnu en gang med 14 dage.

- Selvom det gode humør-barometer absolut er nede lige nu, så vil vi foreslå, at hun forlænger med 14 dage. Vi må gøre alt for at angive nogle veje, så det kan ende med, at partere kan finde hinanden på en eller anden måde, siger 3F’s forhandler Ellen K. Lykkegård.

- Vi kan ikke anbefale, at det skal bryde sammen nu, selvom det ser svært ud, siger formanden for Den Offentlige Gruppe i 3F.

Optimistiske regioner

Regionerne er som planlagt kaldt ind til nye forhandlinger hos forligsmand Mette Christensen mandag klokken 10. Det skete blot få timer efter, at hun havde lukket de kommunale forhandlere ud til en omgang morgenbad klokken 7.30.

Forhandlingsfællesskabet og Kommunernes Landsforening (KL) havde på det tidspunkt siddet ved bordet siden klokken 10 søndag formiddag. Uden resultat.

Forud for regionernes forhandlinger var Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau (S), dog optimistisk ifølge DR:

- Jeg forventer, at vi får nogle konstruktive drøftelser. Vi havde nogle gode forhandlinger i torsdags, hvor vi kom tættere på en aftale, så måske kan vi lukke en aftale i dag, siger Anders Kühnau til DR.

Pessimistiske kommuner

Anderledes er signalet fra de kommunale forhandlere efter nattens ikke-resultat:

- Vi er kommet et døgn tættere på den ultimative deadline, og dermed risikerer vi desværre at få storkonflikt, siger Michael Ziegler, KL’s chefforhandler.

- Jeg er bestemt ikke så optimistisk som i går, hvor der på nogle tidspunkter så ud til at være bevægelse, siger Ellen K. Lykkegård fra 3F.

Også de statslige forhandlere skal møde ind i dag - efter planen klokken 17.

- Det ville være en drøm, hvis de kunne få en gennembrud i aften, siger Ellen K. Lykkegård, der selv kun sidder med ved det kommunale og regionale forhandlingsbord.

 
Men uret tikker, og det tikker stærkt i øjeblikket.

Inden klokken 23.59 tirsdag aften skal forligsmand Mette Christensen have fundet et svar på, hvorvidt der fortsat er realistiske muligheder for et forlig, eller der må erklæres definitivt sammenbrud efter ugers marathonforhandlinger.

Hun udskød de oprindelige strejke- og lockoutvarsler med 14 dage tilbage 28. marts. Dermed er sidste frist for en løsning tirsdag ved midnatstid.

Mette Christensen kan altså også vælge at udsætte endnu en gang. Hun har indkaldt alle tre områder - stat, kommuner og regioner - til møde i Forligsinstitutionen tirsdag klokken 14 for at høre parterne, om de ser muligheder for, at en forlængelse vil give mening. Og derefter træffer hun sin afgørelse.