Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

De statslige forhandlere gik lørdag aften hjem efter 12 timers møde uden en aftale. Søndag mødes de kommunale forhandlere igen - mindre optimistiske.

FOTO: Bax Lindhardt/Scanpix Ritzau

Endnu en gang måtte statens topforhandlere gå tomhændede hjem en sen aftentime efter at have brugt en lang dag sammen med forligsmand Mette Christensen.

Det endte nemlig ikke med et resultat for de statsansatte lørdag aften, selvom forhandlerne sad ved bordet i 12 timer for at prøve at lande en aftale for de statsansattes løn- og arbejdsvilkår.

Svært og bevægelsesløst

- Vi går ud fra 12 timers forhandling uden en aftale og uden bevægelse, sagde topforhandler for lønmodtagerne i staten, Flemming Vinther til DR og TV-2, da han forlod Forligsinstitutionen.

Signalet fra arbejdsgivernes, innovationsminister Sophie Løhde (V), var lige så negativt:

- Det så svært ud, da vi gik ind ad døren. Og det ser svært ud, nu hvor jeg går ud ad døren, sagde Sophie Løhde til TV-stationerne.

Optimismen er dalet

I dag søndag er det så kommunernes tur klokken 10. Sidst, de mødtes, var onsdag, hvor de gik fra hinanden uden aftale – og med svækket optimisme.

At staten stadig ikke er i mål, sætter sig yderligere negative spor, da staten af de fleste bliver betragtet som det vigtigste område i forhold til at finde en løsning.

Ellen K. Lykkegård, 3F’s forhandler på det kommunale området, spår derfor en lang søndag:

- Det ligger desværre ikke lige for med et gennembrud. Vi er ikke så optimistiske længere, men så længe forligsmanden ser muligheder, kører vi naturligvis på, siger Ellen K. Lykkegård.

- Og jeg ser også stadig helst, at vi kommer i land med et forlig, for vi har ingen interesse i at skulle ud i en storkonfikt, siger Ellen K. Lykkegård.

Konflikt rykker nærmere

Det er først og fremmest spørgmålet om den økonomiske ramme, altså hvor meget de omkring 750.000 offentligt ansatte skal stige i løn, der deler parterne, og som kan ende i, at Danmark om ikke så lang tid kan havne i en storkonflikt.

Før påske udskød Mette Christensen ganske vist den varslede konflikt.

Men nu nærmer kalenderen sig de nye datoer: 22. april er den dato, hvor den varslede strejke nu kan træde i kraft, mens den lockout, der kan ramme op mod en halv million offentligt ansatte, kan træde i kraft 28. april, hvis der ikke findes en løsning fra Forligsen inden.