Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Chefer i rengørings- og byggefirmaer opfandt fiktive ansatte for at få fingre i corona-støtte. De tre tiltalte kan dog blive straffet meget forskelligt, hvis de bliver fundet skyldige i retten.

En direktør for et rengøringsselskab opfandt tre ansatte, som han søgte om lønkompensation for. Det fører nu til en retssag mod ham for snyd med corona-hjælpepakker for 490.000 kroner. I en tilsvarende sag fra august var straffen 1,5 års fængsel, men straffen kan blive endnu højere. (Modelfoto)
Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Tre chefer i bygge- og rengøringsbranchen står til store straffe for at svindle med lønkompensation under corona-krisen.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi, som har rejst sagerne.

I den første sag er en 36-årig direktør for et rengøringsfirma fra Glostrup tiltalt for, at have forsøgt at få udbetalt omkring 490.000 kroner fra Erhvervsstyrelsen, ved at ansøge om lønkompensation for tre personer, som ikke var ansat i firmaet.

Ifølge anklageren blev de falske ansøgninger sendt til Erhvervsstyrelsen i starten af april og starten af maj i et forsøg på at få del i hjælpepakken, der skulle sikre job under corona-krisen.

LÆS OGSÅ: Mistanke om corona-snyd: Whistleblowerordning har fået 233 henvendelser

I en anden sag er to mænd på 23 og 26 år tiltalt for at forsøge at få over 270.000 kroner udbetalt fra Erhvervsstyrelsen via lønkompensation.

Ifølge tiltalen fra Københavns Vestegns Politi skete svindlen ved hjælp af falske lønsedler fra de to mænds byggefirma i Glostrup. 

- Der er tale om to sager, hvor anklagemyndigheden vurderer, at personer har forsøgt at snyde sig til de corona-hjælpepakker, som er oprettet i en krisesituation for at holde hånden under dansk erhvervsliv. Det er sager, som vi i anklagemyndigheden ser på med største alvor, siger specialanklager Britt Hansen.

Stor forskel i straf for samme forbrydelse

Der kan dog blive stor forskel på, hvor hårdt de tre tiltalte straffes, hvis de bliver fundet skyldige.

LÆS OGSÅ: Fyringsfrygt afholder folk fra at melde snyd med corona-hjælpepakker

Da de to mænd i den sidste sag foretog deres svindel tidligt i corona-forløbet, kan de slippe med at blive straffet efter normal lovgivning.

De ansøger om den ulovlige støtte 25. marts, og den nye skærpede lov træder i kraft 2. april i år. Så vi kan ikke gøre brug af den skærpede paragraf, siger Britt Hansen til Fagbladet 3F.

Men i den første sag er svindlen foregået, efter at strafferammen blev skærpet.

Dette skete netop for at sikre, at ingen ville forsøge at svindle med de mange milliarder kroner, som staten pumpede i erhvervslivet for at redde danske arbejdspladser og firmaer under corona-krisen.

- Vi går som udgangspunkt efter en firdobling af strafferammen. Normalt ville det være mellem seks-otte måneders fængsel, men vi går efter mindst 2,5 års fængsel, siger Britt Hansen.

Oveni nedlægger anklageren påstand om en skærpet bøde på fire gange det unddragne beløb i sagen om den halve million.

Kan få op til halvandet års fængsel

I en tilsvarende sag fra august måned blev en 29-årig virksomhedsejer idømt ubetinget fængsel i et år og seks måneder i Københavns Byret.

Manden, der drev et biludlejningsfirma, blev dømt for at ville svindle sig til 427.500 kroner via lønkompensations-ordningen, da han søgte om corona-støtte til løn for fem opdigtede ansatte.

Normalt straffes svindel i den størrelsesorden med fængsel i seks til otte måneder, men på grund af den forhøjede strafferamme for snyd og svindel med corona-hjælpepakker, fik manden altså fordoblet sin straf.

Alligevel går Københavns Vestegns anklager imod en højere straf i sin sag.

- Sagen fra august er anket til landsretten, og indtil afgørelsen ligger der, vil vi gå efter den strafferamme, der er fastsat i paragraffen. Og det vil altså sige en firdobling af den normale strafferamme, siger Britt Hansen til Fagbladet 3F.

Hver tredje revisor oplever corona-svindel

Som Fagbladet 3F tidligere har fortalt, er der formentlig grund til at tro, at langt flere sager om snyd med corona-hjælpen venter i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Frygter misbrug for milliarder: Hver tredje revisor oplever snyd med hjælpepakker

Ifølge en undersøgelse fra Danske Revisorer, har næsten hver tredje revisor – 29 procent – oplevet, at en eller flere virksomheder forsøgte at misbruge penge fra staten. 

Undersøgelsen kiggede kun på de dele af hjælpepakkerne, der skulle gå til at løfte faste udgifter som husleje, vand og varme. Men ifølge direktøren for Danske Revisorer, er det endnu lettere at snyde med lønkompensationen, da kontrollen er endnu mindre.

- Vores undersøgelse tyder på, at der med stor sandsynlighed også sker misbrug af de andre hjælpepakker, siger Charlotte Jepsen.