Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Ane Halsboe-Jørgensen (S) sender en skarp kritik til landets fineste restauranter, som burde "se indad og tage ansvar" i stedet for at udnytte og køre elever og ansatte i sænk.

Det er uhørt, hvordan elever og ansatte behandles på landets fineste restauranter, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Hun vil have restauranterne til at tage ansvar for at ændre kulturen - og leve op til loven.
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Restaurationsbranchen skal tage sig sammen og overholde de love og regler, som gælder på det danske arbejdsmarked.

Så klar lyder beskeden fra beskæftigelsesministeren, efter Fagbladet 3F og TV2 i disse dage kan fortælle om elever og ansatte på landets fineste restauranter, som udsættes for ekstreme forhold.

Her fortæller eleverne om, hvordan de bliver presset til at arbejde 70-80 timer om ugen, men ikke får betaling for halvdelen af tiden. Og om at de bliver svinet til og nedgjort i en sådan grad, at flere af dem kaster op og bryder sammen med stress og angst.

- De historier, som her bliver fortalt, er så langt fra det arbejdsmarked og det arbejdsmiljø, som vi i årtier har kæmpet for. Det hører ikke hjemme på en arbejdsplads i Danmark, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Tvinges på job under sygdom: Clara kastede op af stress på Michelin-restaurant

Hun mener, at alle pile peger på restauranterne, når historier som disse dukker op.

- Arbejdsgiverne har ansvaret for at få rettet op på de konkrete forhold. Og hele branchen har et stort ansvar og burde se indad, siger beskæftigelsesministeren.

Horesta vil have hjælp fra 3F og regering

Onsdag var 3F fremme med en lignende hård kritik af restaurationsbranchen, som formanden for de restaurationsansatte mener er domineret af “en pilrådden kultur”.

Restaurationsbranchen er nogle af dem, der har råbt højest om problemer med at tiltrække unge og arbejdskraft.

Samtidig droppede mere end hver tredje ud af deres uddannelse på Hotel- og Restaurantskolen sidste år.

LÆS OGSÅ: 3F i skarp kritik: Pilrådne forhold på landets restauranter er branchens egen skyld

Det har fået Horesta, som er brancheorganisation for landets hoteller og restauranter, til at frygte, at elever fremover helt vil vælge branchen fra.

Derfor har de inviteret beskæftigelsesministeren og 3F til trepartsforhandlinger om, hvordan man kommer problemerne til livs med ubetalt overarbejde, hård tone, voldsom adfærd og pres og stress.

Minister afviser møde: Bare overhold loven

Men det afviser Ane Halsboe-Jørgensen på det kraftigste. Hun påpeger, at der allerede findes en lovgivning, som restauranterne er forpligtet til at overholde.

Til TV2 News uddyber ministeren:

- Forholdene skal være i orden. Vi har en arbejdsmiljølov, der skal overholdes. Vi har nogle grundlæggende regler på vores arbejdsmarked, som skal overholdes. Vi har nogle hviletider, der skal overholdes, siger hun.

LÆS OGSÅ: Snyd med vagtplaner: Asta arbejdede gratis på fine dining-restaurant 

- De love og regler er allerede på plads. Så handler det om, at man faktisk også holder sig til dem som arbejdsgiver. Det løses ikke i en trepart, at der er i dag er en lov med nogle klare regler, som man så vælger ikke at overholde, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Se tjenereleven “Asta” fortælle om, hvordan det var at arbejde på en af landets mest berømte fine dining-restauranter: