Gå til hovedindhold

Søren Kenneth Haugaard Freisleben og Lauritz Ploug Hansen er begge bygningsstruktørlærlinge. De skal konkurrere ved DM i Skills, og de tror på, de kan slæbe guldet med hjem til Fyn.

"Vi er ikke nervøse endnu, men det bliver vi nok, når vi står der," siger Søren Kenneth Haugaard Freisleben.
Foto: Arkiv

De firkantede brædder skal skæres til, så de får runde former. Stålet skal bøjes og bukkes til det yderste. Og det foregår ved håndkraft.

Man skal ikke være bange for at få sved på panden, hvis man vil lege med de bedste ved danmarksmesterskaberne i Skills, og det er hverken Søren Kenneth Haugaard Freisleben eller Lauritz Ploug Hansen.

Guldfeber

Selvom det er første gang, de begge er med til DM i Skills, er der ikke nogen tvivl om ambitionen for de to fynboer.

- Vi skal sgu da vinde det. Ellers kunne vi lige så godt være blevet hjemme. Hvis ikke vi er klar til det endnu, så bliver vi det. Vi mener selv, vi har metoderne på plads. Det, der bekymrer os mest, er tiden. Vi er ikke i tvivl om, at vi kan lave det hele perfekt. Spørgsmålet er, om vi kan nå det inden for tidsrammen, siger Søren Kenneth Haugaard Freisleben.

Lauritz Ploug Hansen er enig i, at ambitionen er guld, men han tror også, de får en masse ud af bare at være med.

- Jeg tror, det bliver en stor oplevelse for os. Det bliver fedt at konkurrere mod andre hold, der også virkelig vil det her. Forhåbentligt er vi bare lidt bedre end de andre. Vi skal være gode til bare at fokusere, for der kommer til at være mange mennesker omkring en hele tiden, og det skal vi ikke blive stresset af. Man godt blive bange for, at man kan mangle overblik, siger han.

Stor støtte

Hvad de to lærlinge ikke kommer til at mangle, er opbakning. Ud over venner og familie, der dukker op for at heppe på dem under konkurrencen, fortæller begge to, at deres kollegaer også har besluttet sig for at være til stede.

- Dem fra mit firma siger jo, at hele sjakket kommer. Så finder de lige en bus, og så kører de over og kigger. Så der er intet pres på overhovedet. De kan jo kun mobbe en resten af ens liv, siger Søren Kenneth Haugaard Freisleben.

- Jeg er glad for, at kollegaerne også vil støtte op. Men man bliver da lidt ekstra presset, når man ved, at de kommer til at være der, siger Lauritz Ploug Hansen.

Presset bliver selvsagt ikke mindre, når der også står billetter til EM i Skills på højkant. Det såkaldte EuroSkills bliver i år afholdt i Østrig i midten af september. Kun det vindende par går videre.

Det gode håndværk i fokus

Bygningsstruktørlærlingene deltager som ét ud af tre bygningsstruktør-par, når DM løber af stablen 16.-18. januar. Her får de 21 timer fordelt på tre dage til at udføre en bestemt opgave. Her kan du se, hvordan dette års opgave for bygningsstruktører kommer til at se ud.

Det er nemlig ikke en overraskelse, hvad de skal bygge. Konkurrenterne har vidst i noget tid, hvad de skulle lave, og siden da har de ikke ligget på den lade side.

- Vi gik i gang med forberedelserne en uge før jul. Det var der, vi fik tegningerne. Man bestemmer jo selv, hvor lang tid man vil bruge på at forberede sig. Vi havde lige en pause hen over julen, men her i januar har vi kørt på de fleste dage, siger Lauritz Ploug Hansen.

Forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, vil også være at finde, når DM udspiller sig i Bellacentret i København, og han glæder sig.

- DM i Skills er altid et højdepunkt. Det viser, hvor fantastisk dygtige de unge mennesker er. Jeg tror ikke, det er mange arbejdsgivere eller svende, der kommer derud, som kan klare det, deltagerne går og laver på de timer. Det er simpelthen juvelen af ungdommen, som går og laver det, de brænder for derude. Og de er eddermame dygtige, siger han.