Gå til hovedindhold

Der skal indføres ID-kort på byggepladser og skrappere regler i transportbranchen, mens brug af illegal arbejdskraft skal straffes markant hårdere, siger S i et nyt udspil. Hamrende godt, siger 3F.

Når store byggerier skal hyre ansatte fremover, skal de have ID-kort på sig, så man blandt andet kan registrere deres arbejdstid korrekt, foreslår Socialdemokratiet.
Joachim Rode (arkiv)

Antallet af udenlandske firmaer, der slår sig ned i Danmark for at arbejde, er støt stigende.

Det betyder også, at der kommer flere udenlandske firmaer til landet, som desværre snyder på vægtskålen, og det vil Socialdemokratiet nu gøre op med.

I et nyt udspil foreslår partiet derfor, at indsatsen mod social dumping på arbejdsmarkedet får en markant saltvandsindsprøjtning på 250 millioner kroner om året.

I alt skal der afsættes en milliard kroner over de næste fire år til at modvirke skattesvindel, illegale ansatte og brud på arbejdsmiljøloven blandt udenlandske selskaber.

Og det får rosende ord med fra 3F:

- Det er hamrende godt! Når man i fire år har talt for regeringens døve øren, så er det her udspil noget, der batter. Det er på høje tid, at der er politikere, som reelt vil tage et konkret ansvar for at sikre en permanent indsats mod social dumping i stedet for bare at snakke om det, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F, og uddyber:

LÆS OGSÅ: Rekordmange arbejdsgivere dømt for at hyre illegale arbejdere

- Udspillet er bestemt et afgørende tiltag, der tager de stigende udfordringer alvorligt. Det her har en kaliber, der kan tage kampen op mod den udnyttelse af udenlandske arbejdere, der misbruges til at presse danske arbejderes løn- og arbejdsforhold, siger han.

ID-kort på byggepladser og straf for illegale ansatte

Forslaget fra Socialdemokratiet vil - ud over øget kontrol med de mange udenlandske firmaer, der arbejder i Danmark - særligt slå ned på tre ting: 

Der skal indføres ID-kort på landets byggepladser, så man blandt andet kan kontrollere registrering hos Skattestyrelsen og i RUT-systemet samt misbrug af falske selvstændige. 

LÆS OGSÅ: Illegal flugt over plankeværket: 180 arbejdere stikker af fra kontrol

Der skal gives markant højere bøder for at ansætte illegal arbejdskraft, og hvis man gør, skal man kunne fratages retten til at drive virksomhed.

Og retten til, at Skattestyrelsen kan kontrollere byggeri på privat grund, skal genindføres.

Derudover peger Socialdemokratiet på øget kontrol af transportsektoren, bedre registrering af ansatte og krav om digitale kasseapparater i udsatte brancher.

Flere penge og større indsats

Forslaget kommer efter en række partier efter påske indgik et bredt forlig om at tildele flere penge til Arbejdstilsynet og den såkaldte “fælles myndighedsindsats”.

Her samarbejder politiet, Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet om at finde udenlandske virksomheder, der snyder i skat, ansætter illegale arbejdere og arbejder under farlige forhold.

LÆS OGSÅ: Drøje hug til forlig om social dumping

Dengang fik forliget skarp kritik fra blandt andre 3F for at være for svagt til at modvirke svindel og snyd på danske arbejdspladser.

Og ifølge Socialdemokratiet skal der altså væsentlig mere til.

3F: Rasende godt

Det nye forslag fra Socialdemokratiet kommer blot dagen efter, at SF gik ud med nogle bud på, hvordan de mener fremtidens kamp mod social dumping skal se ud.

Også her var øget kontrol af transportområdet og en permanent myndighedsindsats mod social dumping med.

LÆS OGSÅ: SF: Øget indsats og alarmberedskab skal bremse social dumping

Tidligere har Enhedslisten flere gange udtrykt ønske om at give flere penge til at bekæmpe social dumping i forskellige former, samt stillet forslag om ID-kort.

Dermed tyder det på, at størstedelen af Socialdemokratiets udkast kan blive virkelighed efter et folketingsvalg.

Og det ville være en stor sejr, siger Henning Overgaard, forbundssekretær hos 3F.

- Sagt på godt jysk, så er det her simpelthen rasende godt. Det er på høje tid, at der er politikere, der tager ansvar på sig for at sikre en permanent og effektiv indsats mod social dumping, siger han.