Gå til hovedindhold

Polske betonarbejderes indkvartering i containere ved Asnæsværket får hård kritik fra både boligminister og beskæftigelsesminister.

Bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) går ud fra, at man i Kalundborg Kommune for øjeblikket går rundt med røde ører efter en sag om ulovlig indkvartering af polske betonarbejdere i containere.
Jens Dresling

Kalundborg Kommune har i månedsvis ladet polske betonarbejdere bo ulovligt i containere, mens de har arbejdet på byggeriet på Asnæsværket ved Kalundborg. Kommunen har hverken ført det lovmæssige tilsyn med boligforholdene bag varmeværket eller krævet, at der skulle være den nødvendige tilladelse til at bo ved arbejdsstedet.

Det møder nu hård kritik fra to ministre, der onsdag udtalte sig om sagen på et samråd i Folketinget.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) mener, at det er “dybt kritisabelt”, når sådanne sager kommer frem.

- Det er indiskutabelt, at det er en dårlig sag for arbejdsgiveren og for den pågældende kommune. Og man har ikke gjort det godt nok, sagde han.

Ministeren oplyser, at skurvognene i containerlejren ved Asnæsværket ikke var “ordentligt indrettet” til beboelse.

- Det er selvfølgelig for dårligt, at kommunen ikke så det. Og at kommunen tilsyneladende har negligeret henvendelser om, at det ikke fungerede, som det skulle. Og derfor går jeg ud fra, at man i Kalundborg Kommune for øjeblikket går rundt med røde ører, sagde Ole Birk Olesen.

Store virksomheder står bag

Polske betonarbejdere bor til leje i containere lige bag Asnæsværket, hvor de arbejder til en langt lavere løn end deres danske kolleger.
Polske betonarbejdere bor til leje i containere lige bag Asnæsværket, hvor de arbejder til en langt lavere løn end deres danske kolleger. FOTO: Privat

Fagbladet 3F afslørede i oktober 2018, at polske betonarbejdere boede på små sovesale og havde tarvelige toiletter og en beskidt badevogn til rådighed.

Polakkerne var ansat i det danske firma GS Seacon, der har polsk ledelse. Firmaet var underleverandør til det store byggefirma Per Aarsleff A/S, der står for betonarbejdet på byggeprojektet på Asnæsværket til 1,2 milliarder kroner.

Bag udbygningen af Asnæsværket står energivirksomheden Ørsted, medicinalvirksomheden Novo Nordisk og bioteknologivirksomheden Novozymes samt det kommunalt ejede aktieselskab Kalundborg Forsyning.

GS Seacon har ifølge 3F Kalundborg i adskillige måneder beskæftiget mellem 55 og 60 medarbejdere på toholdsskift på byggeriet.

Minister: Helt uacceptable forhold

På onsdagens samråd betegnede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) både boligforholdene for de polske betonarbejdere på Asnæsværket og for de filippinske chauffører hos Kurt Beier Transport i Padborg som “helt uacceptable”.

I slutningen af oktober 2018 afslørede Fagbladet 3F også, at filippinske og srilankanske lastbilchauffører har boet bag pigtråd samt under beskidte og uhygiejniske forhold i en slumlejr på transportvirksomhedens adresse i Padborg.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at der tilbydes boligforhold, som er langt under rimelig standard. Og det er heller ikke en måde at behandle andre mennesker på. Det er min klare forventning, at arbejdsgivere er med til at sikre rimelige og anstændige forhold. Det har de et særligt ansvar for, sagde Troels Lund Poulsen.

SF: Det må stoppes

Onsdagens samrådsmøde var indkaldt af SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, og Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

Christian Juhl mener, at både sagen med boligforholdene for de filippinske chauffører i Padborg og sagen med betonarbejderne på Asnæsværket er ekstreme. Han havde ikke undret sig, hvis det var et lille, polsk firma, der tilbød dets ansatte sådanne forhold.

- Men det chokerer mig faktisk, at det er store virksomheder, der står bag. De plejer at sige, at renomméet skal være i orden. Det er alarmerende, sagde Christian Juhl på samrådet.   

Karsten Hønge gjorde på samrådet opmærksom på, at der har været problemer med ringe boligforhold for udlændinge på byggepladser i mere end 15 år. Og at det er utroligt, at der ikke er blevet rettet op på problemerne.

Om forholdene for betonarbejderne på Asnæsværket siger Karsten Hønge:

- Her har man tænkt tanken så langt ud, at fordi de er på skiftehold, så kan man lade de her arbejdere skiftes til at ligge i sengene. Det er som om, at der ikke er nogen grænse for, hvor langt ud man kan tænke udnyttelsen af de her mennesker. Nu må vi altså få slået de her søm i, for ellers har vi bare nye eksempler i næste uge.

Minister: Bøder på 10.000 kroner

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen oplyste på samrådsmødet, at der bliver givet bøder for overtrædelse af byggelovgivningen. Der er ingen minimumsbøde, men bøderne kan være på 10.000 kroner, oplyste ministeren.

Ole Birk Olesen oplyste også, at hans ministerium har taget tre initiativer på området for at oplyse om byggelovens regler og gøre dem klarere.