Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Madbuddet Martin Hillersdal har fravalgt de konkurrerende leveringstjenester, fordi han tjener mere hos Just Eat, som har tegnet overenskomst med 3F.

Martin Hillerdal tjener til studierne ved at arbejde som madbud for Just Eat.
Privat

Den gigantiske take away-platform Just Eat tiltræder i dag, 1. oktober, officielt den landsoverenskomst, der blev indgået mellem 3F Transport og Dansk Erhverv tilbage i januar. 

I de syv måneder siden aftalen blev underskrevet, er antallet af bude hos Just Eat vokset fra 600 til 1.000. 

Et af de nyansatte bude, som mærker fordelene ved aftalen, er den 20-årige studerende Martin Hillersdal.

- Jeg synes, jeg bliver betalt en rigtigt fin løn, og så virker det til, at de bare har godt styr på det, siger Martin Hillersdal.

Tjener det dobbelte

Og han taler af erfaring.

I et halvt år arbejdede han som selvstændigt bud for konkurrenten Hungry, som betalte helt ned til 75 kroner i timen, når der ikke skete noget.

Nu har Martin Hillersdal regnet ud, at han i gennemsnit tjener op mod det dobbelte i timen.

- Selvom der ikke er nogen leveringer, får jeg stadig en bedre løn, end når der var travlt hos Hungry, fortæller Martin Hillersdal, der til dagligt studerer finansøkonomi på SDU i Odense. 

Bedre arbejdsvilkår

Take away-branchen er kendt for at gøre brug af såkaldte selvstændige madbude. Alene Wolt har omkring 4.000 bude tilknyttet, der ikke har almindelige lønmodtagervilkår som feriepenge, løn under sygdom eller sågar en arbejdsskadeforsikring.

Budene tjener i gennemsnit 175 kroner i timen, oplyser Wolt. Det har ikke været muligt at efterprøve lønnen.

Hos Just Eat kan budene med den nye overenskomst tjene 184 kroner i timen, hvis de arbejder om aftenen og stiller eget transportmiddel til rådighed.

Derudover kommer der kilometerpenge, der ikke skal beskattes, hvilket betyder en timeløn på helt op mod 220 kroner, fortæller Martin Hillersdal.

Derudover er han som ansat dækket af en arbejdsskadeforsikring, sikret feriepenge og løn under sygdom, og med en lønseddel i hånden har han langt bedre mulighed for at optage lån i banken. 

- Det er fedt at slippe for byrden ved at være selvstændig, og når der er en fagforening inde over, tænker jeg, at det er lidt mere sikkert at gå på arbejde, siger han.

Fravælger konkurrenter

Martin Hillersdal har ikke kun droppet jobbet hos Hungry, han har også vraget et tilbud fra Wolt. Det gjorde han, fordi han vurderede, at Just Eat tilbød den bedste løn, men også fordi arbejdsmiljøet var anderledes.

- Der er en anden atmosfære. Her siger vi god tur til hinanden, og vi hyggesnakker inden vagten. Det skete aldrig hos hos Hungry, fortæller han.

Martin Hillersdal oplever ikke, at det er mindre fleksibelt at arbejde hos Just Eat end på hans tidligere arbejde, hvor vagterne kunne tages på dagen.

- Jeg vælger selv mine vagter. Jeg føler ikke, at jeg har mistet fleksibilitet. Det er næsten rarere, for nu kan jeg se mine vagter lidt længere fremme i tiden. Og hvis jeg skal af med en vagt, så kan det godt lade sig gøre at bytte, fortælle han.

Hos Just Eat er der en teamleder, der lægger vagtplanen en måned frem, og som kan hjælpe budene med at komme af med vagterne, hvis der er brug for det.

Just Eat-direktør: Fordel for alle

Det glæder Just Eats øverst ansvarlige i Danmark og Norge, Carsten Boldt, at Martin Hillersdal har oplevet bedre vilkår.

- Lige siden vi indgik aftalen, har vi været i gang med at sikre, at vi kunne leve op til de krav, som stilles til os. Som den største portal på markedet har det været vigtigt for os, at vi er gået forrest i bestræbelserne på at lave en god overenskomst med barsel og løn under sygdom, siger Carsten Boldt.

Selvom det er blevet dyrere for Just Eat at have budene ansat, oplever de, at budene bliver hængende længere. Det kan ses på bundlinjen, fordi det også betyder, at budene bliver hurtigere til at levere til kunder.

- Samtidig er der kommet en tættere tilknytning til virksomheden, hvilket er vigtigt for deres engagement. Så vi ser aftalen som en fordel for begge parter, fordi vi kan fastholde de gode folk, siger direktøren, der dog stadig mangler op mod 100-200 ansatte for at kunne følge med den store efterspørgsel.

Just Eat blev i forbindelse med aftalen kritiseret, fordi de kun har lavet en aftale for deres egne bude, der nu leverer omkring 15 procent af bestillingerne, mens resten bliver leveret af restauranternes egne ansatte uden overenskomst.  

- Vi har et ansvar som den store spiller, men det er klart, at vi ikke kan bestemme over selvstændige virksomheder. Når vi tilbyder gode vilkår, så bliver alle andre sammenlignet med os. Det håber jeg er med til at rykke branchen i den rigtige retning, siger han.