Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Årets dygtigste nyuddannede håndværkere bliver i dag æret ved en medaljeoverrækkelse.

Maja, Lasse og Jeppe er tre af dem, der skal belønnes for deres veludførte svendeprøve.

73 dygtige mennesker får i dag bevis på, at de kan deres håndværk til fingerspidserne. 

Dronning Margrethe står klar til at dele medaljer ud til 73 nyuddannede håndværkere, som har klaret deres svendeprøve usædvanligt godt. 

Vi har mødt tre af dem, mens de var i fuld sving på deres arbejde som anlægsgartner, receptionist og tjener. 

Hvis du vil se dem i aktion, så tjek Fagbladet 3F’s Instagramprofil ud - vi har lavet en story med levende billeder af nogle af de seje medaljemodtagere.

Ceremonien er arrangeret af Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn, TEC og Next Uddannelse København.

Anlægsgartneren Maja Marqvard Christensen 

35 år. Uddannet hos Stenbroens ApS. 
Arbejder som anlægsgartner for Stenbroens ApS. 


- Når jeg fortæller, at jeg er anlægsgartner, er der virkelig mange, som er misundelige over, at jeg får lov til at være udenfor hele dagen.

- I mange år kunne jeg ikke rigtigt finde ud af, hvad jeg skulle lave, og jeg havde prøvet en masse forskellige uddannelser uden at ende nogen steder. Det var under et frivilligt projekt som anlægsgartner, at jeg fik smag for at have noget mellem hænderne. Jeg havde aldrig overvejet at blive håndværker. Jeg troede, at jeg skulle gå på universitetet eller sådan noget. Men det gav bare en hel vild power at have noget i hænderne og kunne se et resultat. Derefter gik jeg ned på jobcentret og sagde: Nu ved jeg, hvad jeg skal.

- Når jeg vågner tidligt om morgenen, føler jeg, at jeg laver noget meningsfuldt. Jeg har en rigtig god arbejdsplads, hvor jeg får lov at styre en masse ting selv. Jeg har ikke haft så meget selvtillid før i tiden, så det giver et boost at opdage, at jeg kan en masse ting. Det er fedt at vide, at jeg kan finde ud af noget.

- Jeg skal have en medalje for den svendeprøve, som jeg har lavet med min gode kollega Stine. Vi har planlagt en have, bygget en stentrappe og tænkt nabohøring med ind i vores projekt.


Maja i fuld sving i en baggård på Vesterbro.
Maja i fuld sving i en baggård på Vesterbro.

Receptionisten Lasse Volbøll Højstrup Laursen

34 år. Uddannet hos First Hotel Copenhagen. 
Arbejder på AC Bella Sky som receptionist. 


- Jeg havde sagt til min arbejdsgiver, at jeg ville gå ud af skolen med guld. Det gjorde, at jeg lagde rigtig meget arbejde i hele mit skoleforløb. Det har givet pote i sidste ende, og jeg er så lettet over, at det lykkedes. Min svendeprøve bestod både af prøve i paratviden, en tænkt case og et mundtligt forsvar. Jeg fik 12 i alle tre ting, og sådan fik jeg guldmedaljen.  

- Dagen efter jeg havde fået min svendebrev, begyndte jeg at arbejde hos Bella Sky. Her er 811 værelser og et stort flow af internationale mennesker ud og ind hele tiden. Man bliver virkelig sat på prøve, og det er noget af det, som jeg virkelig godt kan lide. Her får man lov at vise, at man godt kan.

- Jeg møder nogle gange fordommen om, at det ikke er et rigtig håndværk at være receptionist. Når man siger håndværker, så tænker de fleste på folk med murerspande, der knokler røven ud af bukserne. Folk tror, at receptionister bare står og smiler og siger velkommen til. De ved ikke, hvad det rent faktisk kræver.

- Som receptionist skal du vide, hvad gæstens behov er, før gæsten selv ved det. Jeg er tjener, når tjenerne har travlt, og jeg er housekeeping, når der er brug for det. Og så er jeg også guide, tolk, ja simpelthen det hele.

- Vi er ikke bare en pæn facade. Vi er dem, som hjælper gæsten med alt fra lægehjælp til at leje en bil. Det kræver et håndværk at kunne få dem til at føle sig godt tilpas.


Lasse hjælper gæsterne med alt fra billeje til lægehjælp.
Lasse hjælper gæsterne med alt fra billeje til lægehjælp. FOTO: Catarina Nedertoft Jessen

Tjeneren Jeppe Morten Gøtzche Larsen

23 år. Uddannet hos Aarø & Co.
Arbejder som assisterende restaurantchef hos Restaurant Trio. 


- Det her er mit yndlingsbord. Her kan man se neonlys på Industriens Hus og rådhuset, hvor vi skal ned på tirsdag og have medaljer. Det er fedt, at det bliver gjort til noget højtideligt at være erhvervsuddannet.

- Til min svendeprøve skulle jeg planlægge en tænkt konference over flere dage, her skulle jeg sørge for forplejning i flere dage. Blandt andet skulle jeg sammensætte en menu og finde vin, der passede til. Det gik åbenbart godt, for jeg fik en guldmedalje. 

- Jeg blev faktisk kastet lidt ud i tjenerfaget. Jeg startede som vinsælger oppe i Gilleleje og var med til at arrangere nogle vinsmagninger. Jeg var 19 år, da der kom en salgskonsulent og foreslog, at jeg kom ind og arbejdede i hans restaurant. Jeg havde interesse for mad, vin og mennesker, så det var oplagt.

- Jeg fik lov at arbejde i Radisson Blu på 26. etage. Meningen var egentligt bare, at jeg skulle spare nogle penge op til at komme ud og rejse. Jeg havde troet, at jeg skulle ud og rejse og erobre verden ligesom mine søskende, men så blev jeg bidt af det og gik i lære.

- I begyndelsen var der mange, der spurgte, om jeg skulle være tjener resten af mit liv. Men jeg tænker det mere sådan, at jeg åbner en masse døre ved at have taget denne her uddannelse.

- Mens jeg stadig var elev, spurgte min chef for eksempel, om jeg ville være med til at åbne Restaurant Trio og være assisterende restaurantchef. Det sagde jeg ja tak til, for så fik jeg mulighed for at få mine egne idéer ud i verden og udvikle mig endnu mere. For mig handler det om, at jeg skal kunne udvikle mig hele tiden. Jeg skal nok nå alt det, jeg vil.

Jeppe gør klar inden Restaurant Trio åbner for servering.
Jeppe gør klar inden Restaurant Trio åbner for servering. FOTO: Catarina Nedertoft Jessen