Gå til hovedindhold

I hovedstaden står det slemt til med manglen på praktikpladser til unge kokke og receptionister. Hotel- og Restaurantskolen skal finde plads til 145 elever i skolepraktik efter sommerferien, men har kun plads til 30.

I hovedstaden mangler de elevpladser for kokke. Her er unge kokke i aktion under DM i Skills 2020.
Linda Johansen

Kokkeelever og receptionistelever hos Hotel- og Restaurantskolen i København må se langt efter en praktikplads i øjeblikket. Manglen er stor i skyggen af en lukket branche under corona.

Dels blev cirka 90 elever fyret i deres læretid, da alt lukkede ned. Dels står knap 300 nye unge på spring og skal have praktikplads efter sommerferien – i en branche, der er klemt. 

- Jeg synes, det ser slemt ud, konstaterer direktør på skolen, Anne-Birgitte Agger.

- Vi er oppe på, at 60 elever har fået praktik den seneste tid. Men det svarer altså kun til cirka 20 procent af de elever, der netop nu søger praktikplads. Cirka 60 elever ser ud til at give op, og så har vi 145 elever skrevet op i skolepraktik. Yderligere 90 er så klar til praktik til september, oplyser Anne-Birgitte Agger. 

Som Fagbladet 3F skrev for nyligt, er der generelt set kommet færre unge lærlinge ud at prøve kræfter med virkeligheden, efter at corona har gjort sit indtog.

Der blev i april indgået 33 procent færre uddannelsesaftaler mellem unge og virksomheder sammenlignet med april sidste år.

Skidt for elever, branche og skole

Men i restaurationsbranchen i Københavnsområdet er man særligt hårdt ramt.

- Jeg kan godt se derude, at branchen har svært ved at tage elever. En ting er lønkompensationspakken fra maj, men ude på en restaurant er alle måske heller ikke på arbejde endnu, og det kræver altså noget at tage imod en elev, siger Anne-Birgitte Agger.

Pakken, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i slutningen af maj, indebærer blandt andet, at arbejdsgivere kompenseres for op til 90 procent af udgifterne til de lærlinge, de indgår aftaler med i år.

- Situationen er ikke særligt god for den enkelte elev. Og det er ikke særligt godt for branchen. Og så er det selvfølgelig en udfordring for skolen, siger Anne-Birgitte Agger.

LÆS OGSÅ: Kokkeelev uden praktik: Som at søge i et sort hul

145 skal i skolepraktik

Hotel- og Restaurantskolen uddanner omkring halvdelen af dem, der klækkes ud inden for branchen hvert år. Normalt har skolen 10 i skolepraktik – med plads til omkring 30.

- Nu har vi altså 145, der er skrevet ind i skolepraktik. Tre tjenere, 25 receptionister – og resten kokke. Vi skal finde noget meningsfuldt for dem at lave, når de møder ind efter ferien. Det er helt klart vores største udfordring. Vi har ikke de fysiske faciliteter på plads, og vi mangler en melding fra ministeriet i forhold til, om de vil hjælpe os med økonomien, siger Anne-Birgitte Agger.

Skolen har med direktørens ord prøvet at gøre “en dyd ud af elendigheden”. For eksempel har man startet fire skolepraktikprojekter op, blandt andet i samarbejde med Herlev og Gentofte Hospitaler samt kokken Rasmus Munk fra Alchemist, der leder projektet JunkFood med mad til hjemløse.

Skolen har også lanceret hjemmesiden klartilpraktik.dk for at sætte ansigt på de mange praktiksøgende elever.

Vender man blikket mod Fyn, er billedet et lidt andet. På Kold College i Odense, hvor der også uddannes kokke og tjenere, har man ikke mærket en negativ effekt af corona. Tværtimod. Skolen mangler – som tidligere år på samme tid – tjenerelever at sende ud til restauranter, der gerne vil have dem i lære, og også kokkeeleverne er det begyndt at knibe med.

- Vi er selv meget overraskede over det, fortæller direktør på Kold College, Gitte Bargholt.

Ikke flere i skolepraktik

Kold College kommer heller ikke til at have flere i skolepraktik på tjener- og kokkeområdet i august, end skolen plejer at have.

- Her havde vi jo frygtet det dobbelte antal. Vi var parate til at ansætte flere skolepraktikinstruktører, men det kommer ikke til at ske alligevel, siger Gitte Bargholt.

- Faktisk kan vi lige nu ikke helt følge med i forhold til at servicere de kokke- og tjenerelever, der skal ud i praktik efter sommerferien, siger hun.

Fyn med et godt brand

Også i forhold til antallet af nye elever må Kold College sige “nul corona-effekt”.

Ansøgertallene er fine og ikke påvirkede af, at man i tre måneder har talt om en restaurationsbranche i knæ. Det kunne ellers have skræmt unge væk, vurderer Gitte Bargholt.

- Det bliver lidt et gæt, men jeg tror, at kommunerne på Fyn har været god til at brande Fyn som et attraktivt turiststed, også når det gælder madoplevelser. Og så har vi også gjort rigtigt meget for at gøre Kold mere synlig de seneste år, siger Gitte Bargholt som forklaring på de positive tendenser corona til trods.

Men mon de har plads til 300?

Direktør Anne-Birgitte Agger fra Hotel- og Restaurantskolen i København synes, det er dejligt at høre, at andre ikke er ramt, som man er omkring København. Og hun håber, at elever fra Hotel- og Restaurantskolen vil rejse mod vest for at komme i praktik.

- Og det sker også allerede. Vi gør, hvad vi kan, for at sende eleverne alle steder hen. Nogle af både kokkene og tjenerne er kommet til provinsen. Og hvis mestrene finder et sted at bo, og det er et god lærested, så tror jeg da også gerne, at de unge vil derover. Men mon de har pladser til op mod 300 kokkeelever, spørger hun retorisk.

- Vi er den store skole på kokkeområdet, København er den store gastronomiske satsning, og byen er ekstraordinært ramt efter corona. Jeg frygter virkelig, at vi taber en årgang på gulvet, siger Anne-Birgitte Agger.