Gå til hovedindhold

Hos Hotel- og Restaurantskolen står 400 elever snart uden praktik, men nu er restauranter begyndt at henvende sig, efter de kan få 90 procent af lønnen refunderet.

Kent Ynill på 23 burde egentlig være i gang med sit andet praktikforløb, men grundet corona-krisen er han lige nu i skolepraktik på Hotel- og Restaurantskolen.
Hotel- og Restaurantskolen

Som at skrive til et stort, sort hul, der aldrig giver lyd tilbage.

Sådan beskriver kokkeelev Kent Ynill det at søge praktik i den københavnske restaurationsbranche, efter corona-krisen har tvunget restauranterne til at lukke ned og nu kan genåbne forsigtigt.

- Jeg tror, jeg har sendt op mod 100 ansøgninger, men man hører bare ikke noget tilbage, siger han.

23-årige Kent Ynill skulle egentlig have været godt i gang med sit andet praktikforløb, men i stedet er han nu i skolepraktik på Hotel- og Restaurantskolen. Og han er ikke den eneste.

Hjælpende hjemmeside

Hotel- og Restaurantskolen, der er Nordeuropas største af sin slags, har nu 400 elever, der mangler praktik. Det er en blanding af elever, der nu er i skolepraktik, fordi de blev fyret under corona-krisen, og elever, der skal starte i praktik frem mod 1. september.

Og det er den omvendte verden, påpeger direktør for Hotel- og Restaurantskolen, Anne-Birgitte Agger.

- Vores elever har nærmest været vant til at kunne vælge og vrage, fordi efterspørgslen har været så stor, men det har corona og nedlukningen lavet fuldstændig om på, siger hun.

På den baggrund har Hotel- og Restaurantskolen lanceret hjemmesiden klartilpraktik.dk for at sætte ansigt på de mange praktiksøgende elever i håbet om at kunne hjælpe elever til at fortsætte deres uddannelse ude i virkeligheden.

“Vi tror på, vi nok skal få alle ud”

På de øvrige erhvervskoler rundt om i landet, melder man også om elever inden for hotel- og restauration uden praktikplads, dog ikke i samme grad som i København.

Samtidig kan man mærke effekten af sidste uges trepartsaftale, der med 5,4 milliarder skal opmuntre virksomhederne til at ansætte praktikanter, selvom den økonomiske fremtid kan forekomme usikker.

LÆS MERE: Trepartsaftale fordeler 5,4 milliarder til lærlinge

Ansætter virksomheder nu en praktikant i 2020, kan de få 90 procent af lønnen refunderet.

- Vi oplever en ekstremt stigende efterspørgsel på elever efter udmeldingen om tilskud, siger uddannelsesleder for gastronomi, Bjarne Holm Sørensen, ved Aarhus Tech.

Her lyder et slag på tasken, at knap 50 elever ud af 60 lige nu står uden praktikplads.

- Men vi tror på, at vi får dem ud allesammen. Siden sidste uge har vi fået henvendelse fra 12 virksomheder, der mangler en elev, siger han.

LÆS MERE: Elever om lærlingetrepart: Håber det vil sætte skub i elevaftaler

På Hotel- og Restaurantskolen kan man også mærke, “at det rumler”. Og Kent Ynill er fortrøstningsfuld.

- Jeg har fået en aftale om en prøvevagt med henblik på ansættelse, siger han.

Han må dog lige vente lidt, for det sorte uheld lader til at forfølge ham.

Ikke bare søger han praktik i København, hvor branchen er hårdest ramt. Han faldt også på cykel og brækkede håndleddet på vej til praktiksamtale med restauranten.

- Derfor har vi aftalt, at jeg skal ringe, når den er helet igen. Forhåbentlig siger lægen ok næste uge.