Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Der er kommet færre unge i lære hos virksomhederne i kølvandet på corona, viser nye tal. Men dykket på 33 procent i april er alligevel ikke så stort, som flere havde frygtet.

Helt nye tal viser, at i april, hvor corona-nedlukningen var på sit højeste, blev der indgået 33 procent færre uddannelsesaftaler mellem unge og virksomheder sammenlignet med april sidste år.
Linda Johansen

Færre unge kokke- og murerelever er kommet ud at prøve deres færdigheder af i virkeligheden, siden corona lukkede Danmark ned.

Helt nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at i april, hvor nedlukningen var på sit højeste, blev der indgået 33 procent færre uddannelsesaftaler mellem unge og virksomheder sammenlignet med april sidste år.

Ser man på perioden februar-marts 2020, er dykket på 16 procent sammenlignet med året før, viser de nye tal.

Men faldet er faktisk lidt mindre, end flere parter har frygtet.

Relativt nådigt

Hos Dansk Byggeri har man talt om en risiko for at miste helt op til 7.700 lærlinge i år.

At faldet på byggeområdet i april kun ser ud til at være på 7,5 procent, kalder underdirektør Louise Pihl “relativt nådigt”.

- Det afspejler, at der stadig har været aktiviteter i bygge- og anlægsbranchen under corona-krisen. Mit håb er, at vi kommer fornuftigt igennem 2020, og jeg synes, at det var rettidig omhu, at man fik lavet lønkompensationspakken, der gør, at det er økonomisk overkommeligt at tage lærlinge i år, siger Louise Pihl.

Pakken, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i slutningen af maj, indebærer blandt andet, at arbejdsgivere kompenseres for op til 90 procent af udgifterne til de lærlinge, de indgår aftaler med i år. Og de får op til 75 procent af lønnen til de lærlinge, de har i forvejen.

Forskel på brancher

Også i 3F havde man forventet værre tal end dem, Undervisningsministeriet netop har lagt frem:

- Tallene er heldigvis ikke helt så forfærdelige som frygtet. Men det er alvorligt nok med et fald på 33 procent, og at vi nu har mange flere elever, der står uden praktikplads, siger Søren Heisel, der er forbundssekretær i 3F.

Han påpeger også, at der er stor forskel på brancherne. 

- Men i en situation, hvor vi har behov for 10.000 flere praktikaftaler om året, er det et ordentligt slag med en generelt stor nedgang, siger Søren Heisel med henvisning til trepartsaftalen tilbage fra 2016.

Her blev man enige om, at for at imødekomme den generelle mangel på faglært arbejdskraft i Danmark skal der oprettes 8.-10.000 flere praktikpladser i 2025. 

Per Kristensen er praktikcenterchef på Techcollege i Aalborg, hvor man på et år indgår cirka 2.000 nye uddannelsesaftaler med virksomheder.

Per Kristensens worst-case scenario var, at skolen ville opleve en nedtur på helt op til 40 procent under corona-nedlukningen.

Over 100 aftaler på en uge

Men hos Techcollege er antallet af aftaler “kun” faldet med 17,4 procent, hvis man ser på, hvor mange uddannelsesaftaler der er indgået indtil nu i 2020 sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Fra 1.214 aftaler i 2019 til 1.000 i 2020.

- Jeg havde forventet et større fald. Og de sidste to uger har vi faktisk lavet over 100 uddannelsesaftaler om ugen. Normalt ligger det tal på 50. Det er jeg både glad og stolt over, og det kan godt give en smule optimisme, siger Per Kristensen.

Men dykket har også givet anledning til det modsatte:

- Jeg er dybt bekymret for industriområdet. Det gik fint under nedlukningen, men nu kan vi se, at eksportmarkeder i USA og Europa endnu ikke er lukket op, siger Per Kristensen.

Industrien tager imod lærlinge inden for smedefaget samt industriteknikere og -operatører. Og det område isoleret set har medført et fald på 37 procent i indgåede uddannelsesaftaler, viser skolens statistik.

Hvem klarer sig, hvem lukker

Også food- og oplevelsesområdet, som det hedder på Techcollege-sprog, giver anledning til bekymring. Det er hér, man blandt andet sender unge inden for tjener-, kokke- og eventfagene ud i lære. Et område, der er dykket 24 procent i perioden sammenlignet med sidste år.

- Nu, hvor lønkompensationspakkerne ebber ud, hvor mange af virksomhederne vil så klare skærene? Hvem vælger at kæmpe, og hvem vælger at lukke på grund af manglende likviditet? Det er jeg også bekymret for, siger praktikcenterchefen.

Louise Pihl fra Dansk Byggeri kan også stadig være bekymret for, hvordan det kommer til at gå med lærlingetallene hen over efteråret. Også med henvisning til eksporterhvervene, der kan sende negative bølger i byggeriets retning.

- Vi har endnu ikke set maj-tallene, og jeg kan da godt frygte, at de ser værre ud på praktikområdet end april-tallene. Men vi har dog også til gode at se effekten af trepartsaftalen, siger underdirektør Louise Pihl.

Også i 3F sætter man sin lid til trepartsaftalen fra maj:

- Jeg er supertilfreds med, at vi fik indgået en aftale, der skal rette op på nedgangen, og jeg har store forventninger til den, siger forbundssekretær Søren Heisel.