Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Ifølge politiet er det ikke tilfældigt, at især kinesiske kokke bliver udnyttet i Danmark. Politiet formoder, at et netværk af restauranter hjælper hinanden med at snyde både myndigheder og deres ansatte.

- Det er helt klart vores formodning, at der er et stort netværk i de asiatiske miljøer i Danmark. De kommunikerer godt - blandt andet om, hvad de skal gøre for ikke at blive fanget, siger politikommissær Kjeld Farcinsen.

Når kinesiske kokke kommer til Danmark i hundredvis og ofte arbejder under kummerlige forhold i danske restauranter, så er det ikke tilfældigt.

Det vurderer Københavns Politis særlige kontrolenhed mod udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft.

Her ser politikommissær Kjeld Farcinsen tydelige tegn på, at der er stærke forbindelser mellem restauranterne.

- Det er helt klart vores formodning, at der er et stort netværk i de asiatiske miljøer i Danmark. De kommunikerer godt - blandt andet om, hvad de skal gøre for ikke at blive fanget, siger han.

LÆS OGSÅ: På kinesiske chatforum vrimler det med danske dumping-job: Du og din kone får 9.000 kroner hver

I Udlændingekontrolsektionen ved Københavns Politi laver de aktioner hver eneste uge, blandt andet mod restaurationsmiljøet.

Her har politiet undret sig over, hvordan de kinesiske kokke kan gå ind fra gaden og få et job, der ifølge loven betaler over 35.000 kroner.

- Folk kan jo ikke komme fra et øde hjørne i Asien og selv finde ud af at komme ind via en destination i Europa og så pludselig have et job den dag, de lander i København, uden at de har et godt netværk. Det er en utopi at tro, at de kan være så heldige, siger Kjeld Farcinsen.

Også hos Rigspolitiet har man et særligt øje på de kinesiske restauranter.

- Vi kan se, at der tegner sig et billede på dette område af ulovlig aktivitet i flere kinesiske restauranter rundt omkring i landet, skriver Rigspolitiet til Fagbladet 3F.

Kinesere er afhængige af deres arbejdsgiver i Danmark

At kinesiske arbejdstagere kommer hertil gennem netværk, der hjælper dem med at få job i Danmark, bekræfter lektor i Kinastudier ved Aarhus Universitet, Mette Thunø.

- Man rejser ikke bare ud i det blå uden at kende hinanden. Det er meget netværksstyret, siger hun og påpeger, at det ofte er familiemedlemmer eller bekendte fra landsbyerne, der formidler jobbet mod en modydelse, der skal betales af på.

Derfor står kineserne også i et afhængighedsforhold til en arbejdsgiver eller en mellemmand, der har hjulpet dem.

Samtidig kender de færreste noget til det danske sprog, det danske arbejdsmarked eller danske regler.

- Derfor er denne gruppe af migranter sårbare, hvis de er prisgivet arbejdsgiveren, som måtte have sørget for at få dem her til landet, siger hun.

Forsker: Bliver truet hjemmefra

Ifølge Anders Lisborg, der blandt andet har arbejdet med menneskehandel i International Labour Organisation, er det typisk, at bagmænd udnytter landsmænd fra samme nationalitetsgruppe.

- Det er typisk folk, der har en sproglig og kulturel spidsfornemmele og forståelse for, hvordan tingene fungerer, der samler trådene og i nogle tilfælde udnytter den sårbarhed, som nytilkomne migranter fra hjemlandet har. 

LÆS OGSÅ: To ansatte for éns pris: Kinesisk kok og hustru måtte arbejde syv dage om ugen på jysk restaurant

Samtidig er det kendt, at nationalitetsgrupper arbejder sammen i et netværk på tværs af landegrænser.

Og især det kinesiske miljø har på tværs af Europa vist sig svært at efterforske for myndighederne. 

- Dels på grund af det sproglige, men det kan man løse, siger Anders Lisborg.

- Men også fordi mange ikke vil samarbejde eller udtale sig. Det kan der så være mange gode grunde til, for eksempel at man er blevet truet hjemmefra om, hvad der vil ske, hvis man taler med myndighederne, siger han. 

Særligt øje på kinesiske restaurationsejere

Som Fagbladet 3F har afsløret, misbruger kinesiske restaurantejere den såkaldte beløbsordning til at ansætte kinesiske kokke og deres ægtefæller og betale dem med dumpingløn på 20 kroner i timen.

De kinesiske kokke skal i visse tilfælde også leve under forhold på de danske restauranter, der ikke kun er økonomisk udfordrende.

I flere tilfælde sover de kinesiske ansatte enten i lagerrum i forbindelse med restauranten - eller i ejerens private bolig, ofte i kælderrum eller værelser med flere beboere samtidig.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Så usselt boede kinesisk kok

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der udsteder og kontrollerer udlændinges arbejdstilladelse i Danmark.

Her tager man sporadisk på kontrolaktioner sammen med politiet, hvor man først udvælger de steder, hvor mistanken om snyd og svindel er størst.

LÆS OGSÅ: Mistanke om menneskehandel: Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Hver tredje restaurant, SIRI har kontrolleret fra 2016 til juli 2019, er en sushi- eller kinesisk restaurant, viser aktindsigter, Fagbladet 3F har fået.

Allerede i 2015 vurderede SIRI selv, at der var mistanke om, at “kinesiske kokke og deres ægtefæller bliver systematisk udnyttet” på danske restauranter.

Alligevel har samme myndighed givet flere og flere kinesere i hotel- og restaurationsbranchen arbejdstilladelser via beløbsordningen i Danmark. 

Fra 22 kinesere i 2010 til 582 kinesere i 2018.

Se videoen og forstå, hvordan danske kina- og sushirestauranter snyder med beløbsordningen: