Gå til hovedindhold

Antallet af jobformidlinger i 3F rundede 10.000 i november. Mange af dem er formidlet i 3F Århus Transport, Logistik og Byg, og her var Jakob Brixen heldig at få sit drømmejob.

- Det er mit drømmejob. Der er hele tiden noget at lave, arbejdet er afvekslende, her er ordentlige forhold og gode kolleger. Så jeg håber at blive her, til jeg skal på pension, siger Jakob Brixen om jobbet i serviceafdelingen i Brabrand Boligforening.
Henrik Bjerregrav

“Har du ikke en mand?”

Sådan lyder det i gennemsnit en gang om dagen i 3F-afdelingen Århus Transport, Logistik og Byg (TLB). Afdelingen har nemlig formidlet en pænt stor del af de 10.000 job, hvor 3F har været bindeled mellem en arbejdsgiver og et medlem inden for de senere år: Her har man rundet jobformidling nummer 1.000, og det blev Jakob Brixen:

- Jeg kom forbi afdelingen for at snakke med Martin om min opsigelse. “Jeg har måske et job til dig,” sagde han, og jeg fik et telefonnummer og ringede straks. Det var i serviceafdelingen i Brabrand Boligforening. Jeg aftalte at sende lidt information om mig selv, kom til samtale og fik jobbet. Så jeg nåede kun lige at holde en kort efterårsferie, før jeg var i gang igen, fortæller Jakob Brixen, 43, uddannet glarmester.

Martin hedder Nedergaard til efternavn og er faglig sekretær i 3F-afdelingen.

Serviceafdelingen står for vedligeholdelse med mere i den store boligforening i Aarhus, og nu er Jakob Brixen en del af holdet:

- Det er mit drømmejob. Der er hele tiden noget at lave, arbejdet er afvekslende, her er ordentlige forhold og gode kolleger. Så jeg håber at blive her, til jeg skal på pension.

God dialog

Det var hans nye chef, driftschef Lars Tofte Nielsen, der ringede til 3F Århus TLB, da han manglede en mand.

- Det har jeg egentlig altid gjort - ringet til fagforeningen, hvis jeg ikke selv kender nogen. Jeg ringer også til andre fagforeninger, hvis jeg mangler nogen i andre fag, for eksempel Malerne. Fordelen er, at vi har en god dialog med fagforeningen, som nogenlunde ved, hvad vi skal bruge, og hvad folk går ind til, mener Lars Tofte Nielsen.

Han kan godt mærke, at “folk ikke står i kø” som førhen.

- Det er blevet sværere at skaffe folk. Men da vi har gode forhold og har det godt sammen kollegialt, plejer vi ikke at have problemer med at få besat vores job, siger han.

Den rette profil

Martin Nedergaard, der fik matchet Jakob og Lars, fortæller, at man ofte kender hinanden på kryds og tværs i branchen.

- Vi kender hinanden personligt, og ofte ved jeg, hvad jobbet indebærer og hvilken type, arbejdsgiveren har brug for. Jeg vidste, at Jakob ville passe ind i profilen, fortæller Martin Nedergaard og tilføjer, at det ikke kun er arbejdsgivere, der ringer. Det kan også være en tillidsrepræsentant eller en svend, der mangler en makker.

Selvom det angiveligt er blevet sværere at finde en håndværker, så kan 3F-afdelingen stadig levere folk:

- Vi har omkring 50 ledige tømrere og bygningssnedkere. Desuden er omkring 15 procent af tømrerlærlingene på Aarhus Tech i skolepraktik, fordi de mangler en praktikplads. Dem kan man jo også ansætte. Så nej, vi oplever ikke, der mangler arbejdskraft, siger Martin Nedergaard fra Aarhus.

Forbundssekretær i 3F Søren Heisel oplyser, at 3F altid har formidlet kontakt mellem arbejdsgivere og jobsøgende medlemmer, men først er begyndt at registrere det systematisk for omkring tre år siden.

- Jobformidling er centralt for 3F. Det allerbedste, vi som fagforening kan gøre for et ledigt medlem, er jo at hjælpe med et job, siger han.

3F har omkring 11.000 ledige i alt.