Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Antallet af ledige, som tager dagpenge med til udlandet, stiger. Samtidig vil EU gøre det mere lukrativt at tage dagpengene med til et andet land.

Knap 2.200 ledige tog sidste år dagpenge med til et andet EU-land for at søge job, viser nye tal. EU vil gerne udvide perioden, mens blandt andet Danmark prøver at trække i bremsen.
arkiv

2.180 ledige tog sidste år danske dagpenge med til udlandet i op til tre måneder for at søge job. Det viser tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) i en tilsynsrapport med a-kasser og kommuner.

Dermed er der tale om en stigning på en tredjedel i løbet af tre år, selvom ledigheden generelt er faldet i samme periode.

Om få år kan ordningen være blevet endnu mere lukrativ for dem, der måtte have lyst til at rejse til udlandet med danske dagpenge. For EU-Kommissionen foreslår, at man fremover skal kunne tage dagpenge med til et andet land i helt op til seks måneder i stedet for de nuværende tre.

En dårlig idé

I Danmark er både regering, opposition, fagbevægelse og andre imod forslaget.

Det gælder også 3F’s A-kasse. Det er a-kasserne, der både udbetaler dagpengene og udsteder tilladelse til at få dagpenge med til udlandet.

- Det giver ingen mening at udvide ordningen i en digital verden, hvor de fleste søger arbejder via internettet. Der findes allerede udmærkede værktøjer til dét, også til jobsøgning i udlandet, fastslår forretningsfører i 3F’s A-kasse Eva Obdrup. Hun henviser blandt andet til “Eures”, en fælles, international jobsøgningsside.

Der findes endnu ikke data for, hvor mange af dem, der rejser ud med dagpenge, som rent faktisk finder arbejde. Men omkring halvdelen vender tilbage, viser andre tal.

- Tre måneder er rigeligt til at give det et forsøg, mener Eva Obdrup fra 3FA.

Parlamentsmedlem: Noget skidt

Om eksporten af dagpenge skal sættes op, er en del af en stor lovpakke. I første omgang gik en afstemning blandt EU’s social- og beskæftigelsesministre imod Danmark i juni. 

- Det er noget rigtig skidt. Danske dagpenge er mere favorable end mange andre lande, til gengæld har vi strenge regler om rådighed. I Spanien for eksempel registrerer du dig som ledig online, og så er det det. Det vil sige, at det er hjemlandets regler, der gælder, siger Ole Christensen, der er medlem af Europa-Parlamentet og EU’s Beskæftigelsesudvalg.

Det vil reelt betyde, at en rumæner efter at have optjent dagpenge i et vestligt EU-land vil kunne rejse hjem i seks måneder, eksempelvis med danske dagpenge, mens de rumænske myndigheder næppe vil være emsige for at kontrollere, om personen aktivt søger arbejde, da det er Danmark, der betaler. I Rumænien vil danske dagpenge have en betydeligt højere værdi.

Ole Christensen medgiver, at lovforslagene indeholder en “øst-vest-konflikt”.

- Der er også dem hernede i EU, som mener, at man skal kunne tage dagpenge med til et andet EU-land i hele dagpengeperioden. Vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre det. Vi skal have fundet en måde, så vores danske arbejdsmarkedsmodel kan passe ind i EU’s regler. Ellers kommer den måde, vi gør det på i Danmark, under pres, mener Ole Christensen.

Det er især yngre mennesker, som rejser ud med dagpenge: Halvdelen er i aldersgruppen 20-29 år.