Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

EU har ændret internationale regler, så det nu er billigere at ringe hjem fra ferien, men der er ikke justeret på nationale priser, kritiserer teleanalytiker.

Teleanalytiker frygter, at mange ikke er klar over en fælde i de nye EU-regler om telefoni.
FOTO: Polfoto (arkivfoto)

Teleselskaberne fortæller ivrigt, at det fra nu er billigere at ringe i udlandet. Men opmærksomheden om de nye EU-bestemmelser skjuler en fælde: Det er stadig dyrt at ringe fra en dansk mobiltelefon i Danmark til udlandet.

Det kan få bizarre konsekvenser, siger teleanalytiker Torben Rune fra det rådgivende firma Netplan.

- Har du familie i Spanien, og skal du derned i sommer, så tag et spansk sim-kort med hjem. Det sætter du i telefonen, når du efter ferien skal ringe til Spanien. Så er samtalen helt gratis eller næsten gratis, mens det ville koste måske fem-seks kroner i minuttet med et dansk sim-kort, beskriver Torben Rune, der kalder situationen “vanvittig”.

Her er løsningen: Fælles priser

Ændringerne af de såkaldte roaming-regler skete for kort tid siden, 15. juni. Men det er kun de internationale EU-bestemmelser, der er lavet om på.

- De nationale regler er stadig de samme. Her er der stadig ikke styr på tingene, siger Torben Rune.

Det betyder for eksempel, at sønderjyderne kan spare mange penge ved at køre over den tyske grænse, hvis de skal ringe i lang tid fra en dansk telefon til en tysker eller italiener.

- Den rigtige løsning er fælleseuropæiske priser for brug af mobiltelefon. Men det indfører teleselskaberne ikke selv, så længe de tjener på forvirring og komplekse regler, siger Torben Rune.

Samtale til Brasilien for 15 ører i minuttet

Teleselskabernes politik tvinger folk til at finde alternative løsninger. Men de kræver ofte teknisk indsigt.

Torben Runes egen kone er brasilianer, og de har fundet en løsning, når de skal tale med familien langt borte. Samtalen går først til USA via nettet. Her transmitteres den så til det almindelige telefonsystem.

- Det koster kun 15-18 øre i minuttet samlet. Men det kræver en vis viden at få den slags til at virke, siger Torben Rune.