Gå til hovedindhold

I det værst tænkelige scenarie skrumper Danmarks økonomi med seks procent i 2020, oplyser Finansministeriet.

En begrænset genopretning - som er det værst tænkelige af de fremlagte scenarier - vil betyde et fald i bnp på seks procent.
Philip Davali / Ritzau Scanpix
Regeringen ser muligt fald i bnp - bruttonationalproduktet - i 2020 på mellem tre og seks procent som konsekvens af corona-virus.

Også ledigheden vil stige, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Ledigheden kan stige fra 105.000 personer sidste år til mellem 130.000 og 150.000 i år, alt efter hvilket scenarie der udspiller sig.

De økonomiske udsigter er på baggrund af forskellige scenarier for det videre forløb.

En hurtig genopretning i Danmark vil føre til et fald i bnp i 2020 på tre procent.

En gradvis genopretning vil medføre et fald på 4,4 procent.

En begrænset genopretning - som er det værst tænkelige af de fremlagte scenarier - vil betyde et fald i bnp på seks procent.

Bnp er et meget anvendt nøgletal, der er udtryk for størrelsen af et lands økonomi. Stigninger eller fald i bnp viser, om økonomien vokser eller skrumper.

I de tre scenarier er der forventning om, at udviklingen vender hurtigt i den rigtige retning igen. Det ventes således, at bruttonationalproduktet stiger igen i 2021 i alle scenarier.

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger på et pressemøde, at "hverdagen er sat på standby, og det samme er meget af den økonomiske aktivitet".

Han understreger, at corona-krisen har "voldsomme økonomiske konsekvenser".

- Andet kvartal i 2020 står til at blive et af de sorteste kapitler i dansk økonomisk historie, siger Nicolai Wammen (S) på pressemødet.

Den offentlige saldo vil blive svækket markant.

/ritzau/