Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Erfaringerne med Arbejdstilsynets nye måde at føre tilsyn på landets byggepladser er så positive, at forsøget bliver forlænget. Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen gav den gamle metode "i bund og grund ikke mening".

Med det nye byggepladstilsyn, der som et forsøg trådte i kraft 1. november 2017, finder Arbejdstilsynet markant flere arbejdsmiljøproblemer end tidligere.
FOTO: arkiv

Landets bygherrer og entreprenører kan se frem til fortsat at blive kigget grundigt i kortene af Arbejdstilsynet.

Regeringen og de øvrige partier i arbejdsmiljøforligskredsen har besluttet at forlænge forsøget med et nyt byggepladstilsyn, hvor Arbejdstilsynet i højere grad end tidligere dukker uanmeldt op.

Forsøget har ført til, at tilsynet finder markant flere arbejdsmiljøproblemer og brud på lovgivningen end tidligere.

- Det viser, at vi ikke har fat om nældens rod, og det er en falliterklæring i forhold til, hvordan der tidligere er blevet ført tilsyn med bygge- og anlægsbranchen. Det er bekymrende, at der er så meget at komme efter, men også positivt, at det bliver afdækket, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Fagbladet 3F.

- Jeg tror ikke, at der er nogen arbejdsgivere, som vil skade deres medarbejdere. Men jeg må sige, at der har været for lidt fokus på arbejdsmiljøet og de mange ulykker i bygge- og anlægsbranchen. Skiftende regeringer har ikke været gode nok på dette område. Og jeg lægger mig fladt ned og siger, at det også gælder de regeringer, som mit eget parti har siddet i, siger han.

Problemer på næsten hver anden virksomhed

Ud af de første 490 bygge- og anlægsvirksomheder, som Arbejdstilsynet har kontrolleret ud fra det nye byggepladstilsyn, har næsten halvdelen - 45 procent - ifølge Beskæftigelsesministeriet modtaget en afgørelse om konkrete arbejdsmiljørisici.

Til sammenligning fandt Arbejdstilsynet i første halvår af 2017 kun problemer med arbejdsmiljøet på 13 procent af virksomhederne ved de såkaldte risikobaserede tilsyn, hvor virksomhederne som hovedregel bliver varslet en måned før, at Arbejdstilsynet kommer på besøg, og enkelte virksomheder også får oplyst den konkrete dato for Arbejdstilsynets besøg.

- Vi har tidligere haft en kontrolindsats, som i bund og grund ikke gav mening, konstaterer Troels Lund Poulsen.

Overvejer at gøre modellen gøre permanent

Målet med den nye kontrolmetode er at nedbringe antallet ulykker og nedslidning i bygge- og anlægsbranchen. Den blev taget i brug 1. november 2017, og forsøget skulle oprindeligt kun løbe frem til udgangen af april i år.

Med den nye politiske aftale kommer forsøget til at fortsætte frem til, at et ekspertudvalg senere i år kommer med dets anbefalinger til regeringen om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats. Derefter skal der tages stilling til, om det nye byggepladstilsyn skal gøres permanent.

- Der skal være meget stærke argumenter for ikke at gøre ordningen permanent. Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle gøre det. Ellers får vi bare et tilbageslag, siger Troels Lund Poulsen, der påpeger, at de tilsynsførende i Arbejdstilsynet har været med til at foreslå modellen for det nye byggepladstilsyn.

- De tilsynsførende har tidligere ikke følt, at der blev lyttet nok til dem og deres erfaringer, og der er behov for et paradigmeskift i hele Arbejdstilsynets indsats, siger ministeren.

3F: Kontrollen giver et mere retvisende billede

I 3F er der tilfredshed med, at de uanmeldte tilsynsbesøg på byggepladserne bliver forlænget.

- Det er positivt. De uanmeldte tilsyn giver et mere retvisende billede af virkeligheden, end da Arbejdstilsynet i forvejen fortalte, at de kom på kontrol, og bygherrer og entreprenører kunne nå at få bragt tingene i orden og fremvise et skønmaleri af forholdene, siger Flemming Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i Byggegruppen i 3F.

- De uanmeldte tilsyn har så også afsløret, at virkeligheden ikke er så køn. Det viser de mange reaktioner på overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, som Arbejdstilsynet har givet, siden forsøget med byggepladstilsynene gik i gang sidste år. Men reaktionerne kan jo undgås. Bygherrerne og entreprenørerne kan bare se at få bragt tingene i orden, siger Flemming Hansen, der påpeger, at den nye tilsynsmetode reelt er en tilbagevenden til, hvordan Arbejdstilsynet tidligere har foretaget uanmeldte kontrolbesøg.

- Men bare det virker, er vi godt tilfredse, siger han.