Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Knap halvdelen af alle arbejdsulykker og erhvervssygdomme, der blev anerkendt i 2018, drejede sig om medlemmer af 3F, viser en ny undersøgelse.

Medlemmerne af 3F udgør godt 10 procent af arbejdsstyrken herhjemme, men tegner sig for næsten halvdelen af de anerkendte ulykker og erhvervssygdomme.
Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix

3F’erne har langt større risiko for at dø, komme til skade eller blive syge på grund af deres arbejde end andre beskæftigede.

Det viser den nye rapport “Arbejdsskader blandt 3F-medlemmer 2005-2018”, som arbejdsmiljørådgiver-virksomheden Joblife har udarbejdet for 3F.

Alene i 2018 drejede 67 procent af alle anerkendte dødsulykker sig om medlemmer af fagforbundet. Samtidig tegnede 3F’erne sig for 43 procent af alle arbejdsulykker og 42 procent af alle erhvervssygdomme, der blev anerkendt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

- Det er voldsomt store tal. De viser endnu engang, hvor udsatte vores medlemmer er, når de går på arbejde. Og at deres arbejdsmiljø er blandt det farligste og mest usunde i Danmark, siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

- Det er trist, og det skal der gøres noget ved. Vores medlemmer har krav på et sundt og sikkert arbejdsmiljø lige som alle andre, siger hun.

Fem gange højere risiko

I 2018 blev der anmeldt 6.882 arbejdsulykker og 6.565 erhvervssygdomme til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) vedrørende 3F’s cirka 207.000 beskæftigede medlemmer.

Det svarer til 33 arbejdsulykker og 32 erhvervssygdomme for hver 1.000 beskæftigede medlemmer af fagforbundet. Ifølge den nye undersøgelse bliver der generelt anmeldt en arbejdsulykke for 6 ud af hver 1.000 beskæftigede og en erhvervssygdom for 6 ud af hver 1.000 beskæftigede.

- Risikoen for, at vores medlemmer kommer ud for en arbejdsulykke eller pådrager sig en erhvervssygdom er over fem gange højere, end når man ser på alle beskæftigede under ét, siger Ulla Sørensen.

- Der er et kæmpe potentiale i at forbedre 3F’ernes arbejdsmiljø. Både menneskeligt, men også samfundsøkonomisk, siger hun.

Social slagside

Fra 2005-2018 er der i alt blevet anerkendt 190.198 arbejdsulykker i Danmark. Heraf handlede de 83.507 om medlemmer af 3F. I samme periode er der blandt alle beskæftigede blevet anerkendt 60.046 erhvervssygdomme, hvoraf de 26.501 drejer sig om 3F’ere.

Souschef og seniorforsker på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, Kent J. Nielsen, hæfter sig ved, at 3F’erne står for næsten halvdelen af de anerkendte ulykker og erhvervssygdomme herhjemme, men kun udgør 10 procent af arbejdsstyrken.

- Det er voldsomt og viser en social slagside nedad. Men det er heller ikke så overraskende, når man ser på hvilke brancher, som 3F’erne arbejder i. Det er jo ikke i kontornusser-fag som mit, siger Kent J. Nielsen, der i mange år har forsket i arbejdsulykker.

Farlige job

Han peger på, at mange 3F’ere arbejder i for eksempel byggebranchen, inden for transport eller i landbruget, hvor der generelt sker mange ulykker, og at der er nogle risici i jobbet, når man arbejder i højden eller med store maskiner og dyr.

- Det er jo ikke, fordi 3F’erne er mere fummelfingrede end andre, at de kommer galt afsted. De arbejder ofte bare i risikofyldte brancher, siger Kent J. Nielsen.

- Og uanset, om vi skeler til Sverige eller ser globalt på det, er byggeriet, transportbranchen og landbruget nogle af de steder, hvor risikoen for arbejdsulykker er størst, siger han.