Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

 • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
 • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
 • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
 • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Windows-pc'er afspiller alt. Engang var de grimme, store, larmende og stationære. I dag er de fantastisk små og kan fjernbetjenes med tablet og mobil.

En Windows-pc behøver ikke at fylde, larme eller koste mere end to mobiler lagt oven på hinanden. Zotac Pico Pi 320.

Med Zotac Pi320 forsvinder omtrent al den modstand, man kan have mod at have en Windows-pc til at styre stuens underholdning fra Filmstriben, HBO, Netflix, Spotify og Wimp.

 • Den er meget lille. På størrelse med Apple TV og WD TV.
 • Den bruger meget lidt strøm. 2-10 watt.
 • Den larmer ikke. Ingen blæser. Ingen støj.
 • Den kan fjernbetjenes med både gammeldags tastatur og/eller mobil/tablet (se længere nede).

Fordele frem for Chromecast, Apple TV og WD TV

Zotac Pi320 kan så let som ingenting

 • Afspille alle de svære film-, musik- og radiotjenester: Filmstriben, DR, TV2, Wimp, Spotify. Alt!
 • Afspille alle formater. Chromecast og Apple TV er måske for dumme til at afspille de videoer, din mobil optager. Men det er VLC på Zotac næppe.
 • Forstå flere filformater. En krypteret USB-nøgle er intet problem for en Zotac.
 • Gøre cirka alt det, din bærbare kan - billedfremvisning, Facebook, billedredigering, mail, breve, skoleopgaver, torrents. De kan også optage flow-tv.
 • Betjenes med tastatur+mus/trackpad via USB, Bluetooth eller 2.4GHz - der er mange muligheder.
 • Spille simple spil (som dem på Onemorelevel) og streame krævende spil (som på Steam). Zotac gør et større nummer ud af det i deres reklamevideo. Men i praksis tror jeg mest, Pico Pi320'ere bruges til musik, film og tv. Og mail blandt dukaBox-typerne.

Ulemper i forhold til Chromecast, Apple TV, WD TV og andre mediecentre

Zotac Pi320

 • Koster 1.500 kroner. Det er det dobbelte af Apple TV og WD TV. Fem gange mere end end Chromecast.
 • Er sværere at sætte op end konkurrenterne. Det er Windows 8.1. Vor tester måtte ind og bøvle med Power settings for Bluetooth Radio for at få et Bluetooth-tastatur til at fungere. - Et arbejde, ingen fornuftige mennesker ønsker at bruge deres udrindende liv på.

Fjernstyring fra mobil og tablet

Med en programsuite som Remote Mouse kan man installere et modtageprogram på sin Windows-maskine og et afsenderprogram på sin tablet/mobil.

Man kan pludselig bladre rundt på Filmstriben og alt det andet henne fra sofaen. Man kan justere lyd og undertekster i VLC. Man kan lede rundt på de mest obskure radio- og tv-stationer uden at have et rigtigt tastatur i hånden.

Det fungerer overraskende godt og er selvfølgelig 400 kroner billigere end et fysisk, trådløst tastatur med mus/trackpad.

Udenlandsk tv og flow-tv?

Som vi så det i Amerikansk/canadisk/engelsk Netflix på mobil, tablet og Chromecast? er det omtrent umuligt at få en Chromecast til at vise udenlandsk Netflix.

Det er utrolig meget lettere med en Windows-pc. Her tager det sekunder at skifte mellem de forskellige landes Netflix. Som vi så det i Sådan ser du forskellige landes Netflix (og andet tv).

Vil man gerne kunne se/optage gammeldags flow-tv (8 gratis kanaler, nyttige til sport og de film/programmer DR ikke udsender på dr.dk) er man også heldigt stedt med en Windows-pc i stuen. En lille USB-nøgle gør det muligt for Windows-pc'en at vise og optage tv.

De billige USB-nøgler viser og optager tv fra de gratis kanaler. De dyrere kan vise og optage fra betalingskanaler.

Konkurrent: den aflagte bærbare

Det var en trist oplevelse, da skærmen på min bærbare knækkede. Men glædeligt, at den kunne blive til et 0-kroners mediecenter i stuen i stedet for en del af elektronikbunken ude på genbrugspladsen.

Og den er faktisk rarere som mediecenter nu end dengang, den ikke sad fast i stuen.

Dengang skulle jeg tøjre den med strøm, Internet og HDMI for at kunne få den til at spille i timevis.

Når den var med mig på arbejde, kunne den ikke spille i stuen.

Nu, hvor den står der fast, kan hele familien bruge den hele tiden, og den starter op på ingen tid.

Den bruger nogle flere watt end Zotac Pico Pi320 og de andre mediecentre og larmer desværre noget mere. Men den kan cirka det samme og betjenes på cirka samme måde. Til 0 kroner er det svært at konkurrere med.

En stærkere Windows-pc?

Man kunne sætte en stærkere maskine til stuens underholdningsanlæg.

Men det eneste man opnår er, at man kan spille flere 3D-spil eller videoredigere bedre. Næppe noget, der hører sig til i stadsestuen.

De stærke maskiner hører til på kontorer og børneværelser, og der kan de så til nød streame spil til stuen.

Det ultimative mediecenter

En aflagt bærbar styret af mobil/tablet er det billigste mediecenter i verden og også det, der kan afspille flest formater. Jeg forventer at bruge mit, til det brænder sammen og/eller biblioteket begynder at fungere på andet end Windows.

Chromecast til 270 kroner (for tiden med tre måneders Viaplay) er det næstbilligste og egentlig et fornuftigt køb. Chromecasten understøtter kun 10% af de tjenester og videoformater, en Windows-pc gør. Men er man glad for Netflix og Viaplay, kan den måske alligevel stå for 90% af videounderholdningen i husstanden i en given måned.

Raspberry Pi er mest for nørder og kan næppe bruge Filmstriben.

Apple TV og WD TV har ikke så meget at byde på, nu hvor Chromecast og mikroskopiske Windows-pc'er er kommet til.

Zotac Pi320 er det hidtil bedste bud på en lille Windows-pc.

Links

Zotac Zbox Pico Pi320. Den hidtil mindste Windows-pc på det danske marked, tror jeg nok. Forholdsvis elsket. Koster 1.500 kroner.

Remote Mouse. En fin måde at fjernstyre sine Windows-pc'er på via tablet eller mobil. Man skal installere et program på både Windows-maskine og mobil/tablet, for at de kan snakke sammen. Her er en video med klavermusik, der demonstrerer den.

USB-nøgler til flow-tv. Mest interessant, hvis man vil optage tv.

Torrents. En intelligent måde at distribuere tv/film/musik på. Windows er en del bedre til det end Chromecast og Apple TV.

Amerikansk/canadisk/engelsk Netflix på mobil, tablet og Chromecast. Lettere på Windows-pc.

Stream spil til stuen. Kræver stor maskine andetsteds i boligen. Og et interesseret publikum i stuen.