Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mindst 20 kommuner og to fængsler er taget i ulovlig og konkurrenceforvridende aktivering og produktion. 3F vil have indført sanktioner for lovbrud.

- Den økonomiske interesse hos de institutioner, der udfører produktionsaktivering, er alt for stor, og der er ingen sanktion forbundet med at overtræde reglerne. Det bør laves om straks, siger Poul Hansen, arbejdsmarkedspolitisk sekretær i 3F.

Fængsler, der sætter indsatte til at pakke varer, og kommuner, der sætter ledige til at samle dimser eller fylde plasticposer til lavpris, skal undersøges grundigt. Og så skal der indføres sanktioner mod kommuner og andre offentlige myndigheder, der bryder reglerne til skade for arbejdsmarkedet.

Det kræver 3F, efter at Kriminalforsorgen nu indrømmer, at indsatte i to fængsler udfører arbejde for Coop Danmark til en pris, der ligger 40 procent under det normale arbejdsmarked.

Den sag kommer i kølvandet på utallige afsløringer af ulovlige og konkurrenceforvridende kommunale aktiveringsprojekter.

Indtil nu er 20 kommunale aktiveringsprojekter blevet stoppet efter klagesager rejst af blandt andre 3F.

- Men det hjælper tilsyneladende ikke med klager. Den økonomiske interesse hos de institutioner, der udfører produktionsaktivering, er alt for stor, og der er ingen sanktion forbundet med at overtræde reglerne. Det bør laves om straks, siger Poul Hansen, arbejdsmarkedspolitisk sekretær i 3F.

- Der er behov for en fuldstændig uvildig analyse af alle de institutioner, der foretager produktionsaktivering. De nuværende regler for at beregne priser på aktiveredes arbejde er ikke tilstrækkelig garanti for, at der ikke sker konkurrenceforvridning, siger han.

I foråret bebudede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), at en undersøgelse af produktion i kommunale beskæftigelsesprojekter ville være færdig i efteråret 2005. Men undersøgelsen er endnu ikke klar.