Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

3F'er Kenneth Sørensen fortæller her om, hvordan det er at være smittet med svinebakterien MRSA - og om at være resistent over for forskellige slags antibiotika.

- Jeg er på en måde flov over mig selv. Jeg kigger ned i jorden og trækker skuldrene op over ørerne. Jeg giver ikke hånd. Det gør læger og sygeplejersker heller ikke, når de ved, at vi har MRSA. Det lagde jeg rigtigt mærke til i forbindelse med m

De kan ikke operere sådan nogen som dig på Frederikshavn Sygehus. Den besked fik 33-årige Kenneth Sørensen fra en sygeplejerske, da han for nogle måneder siden havde fået brok.

3F'eren var smittet med svinebakterien MRSA. MRSA kan give infektioner, bylder og bumser samt i sjældne tilfælde svær blodforgiftning. Bakterien er resistent over for typer af medicin, vi bruger mest, for eksempel penicillin.

- Beskeden fra sygeplejersken var nedslående. Og frustrerende. Jeg havde lyst til at græde. Man føler afmagt. Man føler sig som en spedalsk. En andenrangsborger, siger Kenneth Sørensen.

Han står offentligt frem for at vise, at man i den danske svinebranche relativt nemt kan blive smittet med MRSA – og blive syg af bakterien.

Gal på kollega

Kenneth Sørensen har i knap 15 år arbejdet med svin – med glæde. I 2010 blev han ansat som driftsleder på en nordjysk svinefarm med 650 søer.

I foråret 2012 blev en gravid kollega testet positiv for MRSA. Derefter blev Kenneth Sørensen, en rumænsk medarbejder samt arbejdsgiveren også testet positiv. Både den gravide kvinde og den rumænske mand stoppede hurtigt med at arbejde på gården.

Men Kenneth Sørensen ville ikke droppe sit job. For en nordjysk sygeplejerske havde været på arbejdspladsen for at fortælle om MRSA, som han også læste en masse om på internettet.

- Jeg blev forsikret om, at MRSA ikke er farligt. Jeg blev trodsig og gal på min rumænske kollega, da han stoppede. Jeg tænkte, at det er en hetz mod landbruget. På det tidspunkt var vi ikke nervøse, siger Kenneth Sørensen.

I rumdragt med visir

Men et besøg hos tandlægen gjorde Kenneth Sørensen nervøs. Han havde bestilt tid for at få behandlet en tandpine, men da han fortalte, at han var smittet med MRSA, blev han afvist i døren. I stedet skulle nordjyden have en ny tid som dagens sidste patient, hvorefter der skulle gøres rent på tandklinikken.

- Tandlægen er i rumdragt. Det slår mig, at det er højtuddannet, sundhedsfagligt personale, som ikke vil tage imod mig. Jeg bliver nervøs. Men igen blev vi forsikret af hygiejnesygeplejersken, der sagde, at sundhedsvæsenet bare lige skulle lære MRSA at kende, siger Kenneth Sørensen.

Hans kæreste var gravid. Hun var også smittet med MRSA. Da hun kom til scanning, ventede en sygeplejerske i døren og førte parret direkte ned til et tildækket lokale.

- En sygeplejerske sagde: ”Puha, MRSA”. Og der blev ikke givet hånd, husker Kenneth Sørensen.

Under fødslen i februar 2013 blev parret isoleret på en fødestue, som de kun måtte forlade, hvis de skulle på et isoleret toilet.

- Personalet er i rumdragt med mundbind og visir for øjnene, og de bærer handsker. Vi tænker "shit". MRSA er bare ikke det, vi har fået at vide. Nu tror vi ikke længere på, at det bare er sygehusvæsenet, der er galt på den, siger Kenneth Sørensen, der blev far til en dreng.

Knækker sammen

I januar i år blev Kenneth Sørensen løbet ned af en so. Arbejdsskaden udviklede sig til brok. Det blev han opereret for på Hjørring Sygehus, hvor de har beredskab mod smittefare. I juli fik han en byld. Hans læge tog en podning af det åbne sår. Tre dage senere fik driftslederen at vide, at hans MRSA-bakterie er resistent over for alt, fortæller han.

- Lægen siger, at der ikke er nogen skud i bøssen. De har ingen muligheder for at behandle mig. Jeg er chokeret. Jeg knækker sammen, siger Kenneth Sørensen.

Nogle dage senere fandt lægehuset ud af, at svaret fra Kenneth Sørensens prøve stammede fra en podning tilbage i 2012, hvor han blev testet positiv for MRSA.

Frygter at smitte familien

I forrige uge fik Kenneth Sørensen svar på den nye prøve. Der er MRSA i hans sår.

Kenneth Sørensen er siden foråret 2012 testet positiv for MRSA i fire ud af fire prøver. Han oplyser, at hans test for MRSA viser, at han som minimum er resistent over for syv slags antibiotika. Hans kæreste er siden 2012 testet positiv for MRSA i 10 ud af 12 prøver. Hun er pædagog.

- Vi kan ikke besøge syge mennesker på sygehuset, når vi er smittede med MRSA. Vi har netop i flere måneder oplevet ikke at kunne besøge en meget syg person i vores nære omgangskreds. Vi er bange for, at vi kan komme i en situation, hvor vi ikke må besøge familie eller vores eget barn. Det er én ting, at du selv er syg. Men tanken om at gøre andre syge er forfærdelig, siger Kenneth Sørensen.

Kenneth Sørensens sår kom først i behandling efter en uge. Lægehuset kendte ingen form for antibiotika, der ville virke på ham. Den måtte de have fra mikrobiologisk afdeling på Aalborg Sygehus. De har en form for antibiotika, som Kenneth Sørensens MRSA-bakterie ikke er resistent over for.

Skifter spor

Driftslederen har nu besluttet at forlade svinebranchen. Tilliden til branchen er væk. Kenneth Sørensen vil ikke arbejde i en branche med så stor smitterisiko. Han vil videreuddannes, men ved endnu ikke til hvad.

- Jeg har købt et lille landsted og har sat mig i gæld. Jeg håber, at jeg kan få det til at hænge sammen økonomisk, siger Kenneth Sørensen.

Han håber, at han ved at forlade svinebranchen kan komme af med MRSA inden for et halvt års tid.