Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Medlem af arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri bruger som hovedentreprenør litauisk firma med underbetalte håndværkere.

Det litauiske firma er involveret i byggeopgaver tre steder i det storkøbenhavnske område - blandt andet med renovering af SiD Lyngbys tidligere hus på Toftebæksvej. Firmaet er politianmeldt for brug af illegal arbejdskraft. Politiet i Lyngby efterfor

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri beskyldes nu for at understøtte grov underbetaling af litauiske håndværkere.

Som sid.dk beskrev i går arbejder litauiske håndværkere fra byggefirmaet UAB devesta med at renovere SiD Lyngbys tidligere fagforeningshus.

Det samme litauiske firma er også beskæftiget med renovering af en villa på Solvænget på Østerbro i København. Det er et medlem af Dansk Byggeri, Teddy Iversen, der som hovedentreprenør beskæftiger to litauiske malere til omkring 15 kroner i timen.

- Vi har derfor tirsdag morgen på et møde med Teddy Iversen og en repræsentant for Dansk Byggeri stillet krav om efterbetaling af de litauiske malere for den periode, det litauiske firma og dets to håndværkere har arbejdet som underentreprenør for den organiserede mester, oplyser Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening i Storkøbenhavn.

Overenskomster undergraves

Kravet om efterbetaling blev blankt afvist af såvel Teddy Iversen som Dansk Byggeri.

- Dermed er Dansk Byggeri med til at undergrave de overenskomster, organisationen underskriver, og Dansk Byggeri er samtidig med til at påføre deres egne medlemmer og vore medlemmer fuldstændig urimelig konkurrence. Det er meget foruroligende, at en organiseret arbejdsgiver og hans organisation på denne måde helt bevidst benytter EU-udvidelsen til at undergrave de danske overenskomster.

- Organisationen har et alvorligt moralsk problem, når den på denne måde er med til at underløbe den aftale. som politikerne har indgået om, at arbejdskraften fra Østeuropa skal arbejde på danske overenskomstvilkår , siger Bo Rosschou.

Dansk Byggeris repræsentant ved tirsdagens møde var konsulent Jørgen Hein. Han ønsker ikke at udtale sig til sid.dk om sagen. Han vil dog gerne sige, at han mener, at de to litauiske malere "arbejder efter dansk overenskomst", men ellers vil han ikke svare på spørgsmål.

Arbejdet ligger stille

Det litauiske firma er involveret i byggeopgaver tre steder i det storkøbenhavnske område, som nævnt blandt andet renovering af SiD Lyngbys tidligere hus på Toftebæksvej. Firmaet er politianmeldt for brug af illegal arbejdskraft. Politiet i Lyngby efterforsker sagen.

Firmaet mener imidlertid, at det og dets medarbejdere er i Danmark i henhold til udstationeringsreglerne. Det kræver ikke forudgående godkendelse af de danske myndigheder og heller ikke, at medarbejderne nødvendigvis aflønnes efter dansk overenskomst.

UAB devesta har indtil videre afvist at tegne overenskomst med de danske fagforeninger. Der er derfor etableret blokade ved byggepladserne, og tirsdag tager LO stilling til, om blokaderne skal udvides med varsling af sympatiblokader.

- Arbejdet ligger stille på alle tre byggepladser, og står det til os kommer det ikke i gang igen, før der er tegnet overenskomst, siger Jacob Scavenius, næstformand i Murersvendenes Fagforening i København.

UAB devesta oplyser, at deres medarbejdere får en løn, der svarer til mellem 2.100 og 3.200 kroner om måneden.