Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Arabisk agent på Fyn har truet bulgarske gartnerelever fra Dalum UddannelsesCenter, hvis ikke de hver betaler ham 2.500 kroner. Vikarbureau stopper samarbejdet med mellemhandleren.

De bulgarske elever er blevet truet med tæsk af en arabisk agent, som kræver 2.500 kroner fra hver af dem.

Trusler om tæsk. Det har livet budt på for mindst en håndfuld bulgarske gartnerelever, efter de kom til Danmark i april.

Truslerne er sendt af sted af en arabisk agent, som kræver 2.500 kroner fra hver af de 20 EU-borgere, der er i gang med at uddanne sig som såkaldte væksthusgartnerassistenter på Dalum UddannelsesCenter.

- Vi fik ingenting for pengene. Jeg sagde derfor, at jeg ikke ville betale. Han blev meget sur og var klar til at slå mig. Han sagde: "Du får 20 dage til at betale, ellers sender jeg nogen efter dig.", siger Emil Terziyski til Nyhedsbrevet 3F.

Bulgarere fandt selv uddannelsen

Den 26-årige bulgarer kom til Danmark 10. april i år, fordi han sammen med fire landsmænd skulle i praktik hos Gartneriet Møllerhøj i Stige ved Odense.

EU-borgerne havde selv fundet frem til udannelsen i Danmark via en bulgarsk hjemmeside. På hjemmesiden var der et link til en agent. Men det var først lige inden, de steg på bussen i Bulgarien, at de fik besked på at betale hver 2.500 kroner, fortæller 32-årige Anna Valeri.

- Jeg fik først papiret på afrejsedagen, og da havde jeg besluttet at tage til Danmark. Så jeg underskrev kontrakten, men vi fik ikke noget for pengene, så jeg har ikke betalt. Selv om agenten forsøgte at skræmme mig. Men jeg ved, at tre andre piger på uddannelsen har betalt pengene, siger Anna Valeri til Nyhedsbrevet 3F.

Ingen arbejdstilladelse og sygesikringsbevis

De bulgarske elever skulle selv betale for deres billet til Danmark ifølge kontrakten, som Nyhedsbrevet 3F har set. Derudover skulle de betale 2.500 kroner til Houssam Osman inden for de første to måneder i Danmark. Og hvis praktikanterne havde problemer, skulle de henvende sig til den arabiske agent i Odense.

- Jeg havde et problem med det værelse, jeg fik, da jeg kom til Danmark. Men Houssam sagde bare, at jeg kunne tage hjem til Bulgarien, hvis jeg var utilfreds, siger Petrun Petrov til Nyhedsbrevet 3F.

- Jeg blev sur og sagde, at jeg ikke ville betale. Så ringede Houssam til mig flere gange, hvor jeg ikke tog telefonen. Så sendte han en sms, hvor der stod: "Du må hellere ringe tilbage, for jeg finder dig under alle omstændigheder," siger 28-årige Petrun Petrov.

Bulgarerens værelse var et lille, klamt kælderrum bestående af en seng og smalle vinduer under loftet. Som i en fængselscelle.

Der var dog ikke kun problemer med boligstandarden. Ingen af de fem bulgarer, som har været i praktik fra april til september hos Gartneriet Møllerhøj, har en dansk opholds- og arbejdstilladelse. Dermed har de heller intet gult sygesikringsbevis, hvis de bliver syge eller kommer til skade.

Vikarbureau dropper parløb med mellemhandler

Ud over de 2.500 kroner er flere af de bulgarske elever blevet mødt med et krav om at betale hver 5.000 kroner, efter de er kommet til Danmark. Pengene skulle gå til vikarbureauet JS-Consulting, som samarbejder med den arabiske agent.

- Jeg skulle også betale 5.000 kroner, og jeg er allerede blevet trukket de 2.000 af min løn. Men jeg ved ikke, hvad jeg skal betale for. Jeg har intet med JS-Consulting at gøre. Jeg havde aldrig hørt om dem, før jeg kom til Danmark, siger Todor Ferkov til Nyhedsbrevet 3F.

Ejeren af JS-Consulting bekræfter over for Nyhedsbrevet 3F, at de studerende skulle betale hver 5.000 kroner af deres elevløn på 2.042 kroner om ugen.

- De fleste penge er gået til agenten. Pengene er blandt andet gået til at hente bulgarerne i lufthavnen og lave hele setup'et med skolen og de fynske gartnerier, siger Jesper Skouv, ejer af JS-Consulting.

Hvad synes du om din samarbejdspartners arbejdsmetoder?

- Houssam Osman arbejder på et niveau, hvor vi ikke skal handle mere med ham. Der har været adskillige problemer, som jeg ikke vil komme nærmere ind på, siger Jesper Skouv.

- I det hele taget vil jeg ikke være med til at hente flere folk til uddannelsen på Dalum UddannelsesCenter, siger ejeren af JS-Consulting.

Agent afviser anklager

Agenten Houssam Osman afviser alle anklager.

- Det er ikke mig, der har truet bulgarerne. Jeg hører først om anklagerne nu. Der er heller ikke nogen bulgarere, som har betalt penge til mig, siger Houssam Osman til Nyhedsbrevet 3F.

Men hvorfor har du så skrevet under på en kontrakt, som siger, at du skal have 2.500 kroner fra hver af de bulgarske elever?

- Ja, det er rigtigt, at vi har lavet en kontrakt. Men jeg har hørt, at man ikke må kræve penge for det af EU-borgere, siger Houssam Osman.

Den arabiske agent fortæller, at han lever af at sælge tøj på forskellige markeder rundt om i Danmark via selskabet Osman & Co.

- Jeg ved ikke, om samarbejdet med Jesper Skouv er slut. Jeg har ikke hørt fra ham for nylig. Aftalen var 20 studerende, og hvis han bestiller flere studerende, kan jeg også finde dem til ham. Jesper Skouv er min kammerat, siger Houssam Osman.