Gå til hovedindhold

25 procent af de ikke-vestlige indvandrere har så lav en indkomst, at de er i risiko for fattigdom. Vi har nogle kæmpe udfordringer, siger ekspert.

Der findes ingen aktuel løsning på, hvordan problemet med ældre indvandrere i risiko for fattigdom løses på en perspektivrig måde.

Mange ældre indvandrere suger på labben. Hver fjerde indvandrer fra et ikke-vestligt land mellem 65 og 79 år er i risiko for fattigdom. Det gælder kun for to procent af danskerne og syv procent af vestlige indvandrere. Det viser nye tal fra Danmark Statistik.

I aldersgruppen over 80 år er det hele 40 procent af de ikke-vestlige indvandrere, der nærmer sig fattigdom. I antal personer svarer det til, at i alt cirka 4.100 ældre indvandrere lever i Danmark med en meget ringe indkomst.

Risiko for dobbelt fattigdom

- Vi har peget på, at disse mennesker er i risiko for dobbelt fattigdom, både i den erhvervsaktive alder og som pensionister. Dels har de en dårlig tilknytning til arbejdsmarkedet. Dermed sparer de ikke ret meget op til pension. Dels har mange ikke opholdt sig længe nok i landet til at få fuld folkepension. Det siger underdirektør og analysechef Jan V. Hansen fra Forsikring og Pension.

For mange af de ældre indvandrere ligger det måske i traditionerne, at de får hjælp fra yngre familiemedlemmer.

- Men spørgsmålet er, om den sociale kontakt er lige så udpræget, når de kommer til Danmark. Der er i hvert fald en risiko for, at hvad der er oplagt i hjemlandet, ikke er det i Danmark på grund af andre kulturmønstre. Men vi kan ikke direkte læse det ud af tallene, siger Jan V. Hansen.

Kæmpe udfordringer

Der findes derfor ingen aktuel løsning på, hvordan denne gruppe af ældre afhjælpes på en perspektivrig måde, siger underdirektøren.

- Man har talt om, at den del, der er i den erhvervsaktive alder, men som står uden for arbejdsmarkedet, skal tvinges til at spare op. Men hvad er perspektivet i at tvinge fattige mennesker til at spare op?

- Tallene er en vigtig påmindelse om, at integration og en hurtig og stærk tilknytning til arbejdsmarkedet er løsningen. Dér har vi nogle kæmpe udfordringer, vurderer Jan V. Hansen.

TEMAERSe alle