Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Danskerne skifter langt oftere job end borgere i andre lande, og det er godt for samfundet, vurderer ekspert.

Det er især kvinderne, der rykker ivrigt rundt på arbejdsmarkedet. Arkivfoto.

Hvor intet vover, intet vinder.

Noget tyder på, at mange danskere på jobmarkedet lever efter dette ordsprog. Danskerne skifter nemlig job langt oftere end folk i andre lande, skriver Jyllands-Posten.

Sidste år indtog Danmark således en fjerdeplads over OECD-lande, hvor flest lønmodtagere har været i deres nuværende job i mindre end et år. Det placerer Danmark et godt stykke over vores naboer i Sverige og Norge, som ligger på henholdsvis 8.- og 13. pladsen på listen.

En stor del af forklaringen på danskernes jobshopping, skal ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen findes i Flexicurity-modellen. På grund af den har arbejdsgivere relativt let ved at fyre, og lønmodtagere er sikret af dagpengesystemet.

- I nogle lande er tanken om livstidsansættelser meget udbredt, mens danskerne i langt højere grad har en forestilling om, at man skal flytte sig. Det er lige før, at det er pinligt at have 25-års jubilæum og en skandale at have været samme sted i 40 år, siger Per Kongshøj Madsen til Jyllands-Posten.

Især kvinderne og folk ansat i den private sektor har det med ofte at skifte job. Og ifølge Per Kongshøj Madsen er den store udskiftning en god ting.

- Det er godt, at vi hele tiden tilpasser udbud og efterspørgsel på arbejdsmarkedet, så folk kommer derhen, hvor der sker noget, siger han til Jyllands-Posten.

Den store forskel landene imellem ses også på den gennemsnitlige anciennitet. I gennemsnit har den danske medarbejder således været på den samme arbejdsplads i 8,4 år, hvilket er blandt de laveste tal i OECD-landene. Anderledes ser det ud i Grækenland og Italien, der indtager førstepladserne. Her ligger gennemsnittet således på 11,5 og 12 år.

Newspaq