Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ledige over 30 år får nu ret til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpenge. Vi skal løfte de ledige, ikke svinge pisken over dem i en corona-tid, siger beskæftigelsesministeren. 3F roser aftalen.

- Med denne aftale hæver vi dagpengene, når man starter på skolebænken, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Linda Johansen

Ufaglærte og faglærte får fra august og frem til udgangen af 2021 ret til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpenge.

Det er resultatet af et bredt politisk forlig mellem regeringen, V, DF, R, SF og EL.

Eneste krav til at blive godkendt er, at man er fyldt 30 år og starter på en uddannelse, hvor der er gode jobmuligheder.

- Arbejdsløshed er ikke den enkeltes problem. Det er et fælles problem. Derfor er jeg glad for, at et bredt flertal i Folketinget er enige om at investere i mennesker frem for at svinge pisken over de desværre mange danskere, der har mistet deres arbejde under corona-krisen, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). 

Aftalen glæder Søren Heisel, 3F’s forbundssekretær.

- Forliget er rigtig godt. Selv om resultatet set med mine øjne kunne være blevet endnu bedre, så er der alt mulig grund til at rose aftalepartierne for at tage ansvar og hånd om de kortuddannede og faglærte ledige, siger han.

Kan blive smed på 18 uger

Med den politiske aftale får ufaglærte ledige dermed ret til at begynde på en uddannelse som smed, elektriker eller andre fag, hvor der er efterspørgsel på hænder.

Har man allerede to års relevant erhvervserfaring, kan uddannelsen gennemføres på relativt kort tid. Man kan for eksempel blive smed efter 18 uger på skolebænken og elektriker efter 31 uger i skole, oplyser beskæftigelsesministeriet.

- Med denne aftale hæver vi dagpengene, når man starter på skolebænken. Vi fjerner på den måde den økonomiske stopklods for at vælge uddannelse, når man først har været ude på arbejdsmarkedet. Vi er ikke i tvivl om, at det er en god investering, hvis vi får løftet flere ufaglærte til faglærte - både for den enkelte, virksomhederne og samfundet, siger Peter Hummelgaard (S).

Med aftalen får forsikrede ledige ret til at begynde på seks ugers jobrettet uddannelse allerede fra første ledighedsdag og ikke efter fem uger, som kravet er i dag.

Arbejdsmarkedets parter skal være med til at udpege de kurser, som man kan komme på med seks ugers jobrettet uddannelse.

Derudover får ledige, der har en konkret aftale med en arbejdsgiver om et job, ret til at starte på et kort erhvervsrettet kursus.

På fagområder, hvor der ikke mangler arbejdskraft, får ledige 80 procent dagpenge under uddannelsen med mulighed for at låne op til 100 procent, som det også er tilfældet i dag.

Aftalen er en del af en større politisk pakke på 730 millioner kroner afsat til at opkvalificere ledige i perioden mellem 2020-2023.

3F: Fornuftig uddannelsesaftale til glæde for kortuddannede og faglærte

Ifølge 3F’s forbundssekretær Søren Heisel, er der mange gode elementer i aftalen. Men også plads til forbedringer

- I 3F er vi tilfredse med, at ledige fremover kan løfte sig fra ufaglært til faglært på 110 procent af dagpengene, så længe det sker inden for områder med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Vi havde dog gerne set, at det var 125 procent af dagpengene, og vi havde også gerne set, at alle andre uddannelsesløft kunne gennemføres på 100 procent af dagpengene i stedet for på de nuværende 80 procent med mulighed for lån, siger han.

Søren Heisel glæder sig over, at positivlisten for voksenlærlingeordningen bliver suspenderet, så det bliver muligt at blive voksenlærling inden for alle fag, når der er en arbejdsgiver i den anden ende.

- Vi er også meget tilfredse med, at karensperioden på de fem uger, inden ledige kan tage et seks ugers jobrettet kursus, suspenderes i en periode til udvalgte kurser. Det vil gøre det lettere og hurtigere for ledige at tage for eksempel certifikatkurser, siger han.

- Derudover glæder vi os over, at der er sat 15 millioner kroner af til at fortsætte indsatsen for at fremme kurser i almene kompetencer for de ledige. 3F har allerede i dag, på midler fra Beskæftigelsesministeriet, gang i en yderst succesfuld opsøgende indsats i forhold til forbundets ledige medlemmer. Således er over 3.000 ledige 3F’ere siden marts sidste år blevet screenet, og over 1.800 har taget imod tilbud om undervisning - den indsats vil vi meget gerne kunne fortsætte, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.