Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Regeringens udspil til en beskæftigelsesreform lægger op til et uddannelsesløft til ufaglærte, mindre hovedløs aktivering og flere opgaver til a-kasserne.

Regeringen vil flytte en halv milliard kroner fra meningsløs aktivering til uddannelse af ufaglærte ledige. Det betyder, at flere tusinde ufaglærte ledige hvert år kan gå i gang med en toårig uddannelse.

Per Christensen, forbundsformand i 3F, er meget tilfreds:

- Endelig ser det ud til, at man vil investere i mennesker, i stedet for at jagte dem rundt i manegen i et dårligt cirkus. Som jeg ser det, er forslaget en stor håndsrækning til de ledige. Rigtig mange får nu for alvor mulighed for igen at få fodfæste på arbejdsmarkedet via en ordentligt uddannelse, siger han.

- Det allervigtigste for Danmark er, at der bliver skabt nogle job. Men samtidig skal vi jo sørge for, at både de ansatte og de ledige har de kompetencer, som arbejdsgiverne har brug for, mener han.

3F's forbundsformand kan godt få øje på et par tidsler i regeringens reformudspil.

- Det er ærgerligt, at der er lagt op til, at man kun får 80 procent af dagpengesatsen, hvis man vil uddanne sig i længere tid. Til gengæld slipper man for at stå til rådighed. Samlet set vil forslagene være en kæmpe fordel for vores medlemmer, siger Per Christensen.

- Blandt andet tror jeg, at rigtig mange af vores ledige vil være glade for, at de kun skal til møde i a-kassen de første seks måneder, frem for at rende frem og tilbage mellem jobcenter og a-kasse, tilføjer han.

Uddannelse virker

Sidst i februar kom det såkaldte Carsten Koch-udvalg med sin rapport med anbefalinger til regeringen om, hvordan man kan indrette et nyt beskæftigelsessystem. Nu kom så regeringens udspil, der flugter med Koch-rapporten langt hen af vejen.

Næste skridt er politiske forhandlinger om udspillet, der blev lunkent modtaget af blandt andet Venstre og Dansk Arbejdsgiverforening. Venstre har tidligere sagt, at de vil spare fire milliarder på beskæftigelsesindsatsen, ligesom Dansk Arbejdsgiverforening har sagt, at uddannelse er godt, men ikke virker på de ledige.

- Det er noget vrøvl. Uddannelse virker, i hvert fald for ufaglærte. Jeg synes, at alle parter nu skal holde blikket stift rettet mod en beskæftigelsesindsats, der giver ledige nogle ordentlige muligheder for at få arbejde, også på længere sigt, fastslår Per Christensen fra 3F.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har beregnet, at der er godt 40.000 ufaglærte fuldtidsledige. Ufaglærte er generelt mere ledige end folk, der har en erhvervsuddannelse eller en højere uddannelse.

Ledighedsprocenten for ufaglærte er på knap 10 procent, mens ledigheden for folk med en erhvervsuddannelse eller mere er på 5,2 procent. Opgørelsen er ny, men tallene fra medio 2013.