Gå til hovedindhold

Efter sager om løndumping og skattesnyd for millioner understreger Facebook, at de forventer, at deres entreprenører overholder gældende regler - men vil ikke svare på, hvordan det skal ske.

Det 56.500 kvadratmeter store datacenter i Odense bliver Facebooks tredje i Europa, og det skal stå færdigt i 2020. Facebook er også ved at gøre klar til at opføre et datacenter i Esbjerg.
Facebook

Når Facebook opfører datacentre i Danmark og andre steder i verden, forventes entreprenørerne at følge de lokale regler om løn- og arbejdsvilkår.

Sådan lyder det fra Facebook efter en række artikler i Fagbladet 3F om blandt andet skattesnyd og løndumping på it-gigantens byggeri i Tietgenbyen i Odense.

Det fremgår dog ikke af svaret, hvordan Facebook har tænkt sig at sikre, at leverandørerne rent faktisk overholder reglerne, og Fagbladet 3F har ikke haft mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.

LÆS OGSÅ: Løndumping: Firma har snydt for 6,8 millioner på dansk Facebook-byggeri

Facebooks kommunikationschef for de nordiske lande, Peter Münster, skriver:

- Vi er tydelige omkring vores forventninger til vores globale entreprenører: De skal færdiggøre deres byggeri under hensyntagen til lokal sædvane og i streng overensstemmelse med lokale regler. Disse forventninger gælder for alle underleverandører. Vi er i kontakt med Mace (hovedentreprenør på byggeriet i Odense, red.) for at få yderligere information om deres tilgang til sagen. Vi har fuld tillid til, at de kan håndtere alle sager vedrørende deres underleverandører på passende vis.

Stribe af møgsager

Trods Facebooks forventninger om ordentlige forhold har byggepladsen i Tietgenbyen i Odense, hvor der næste år skal stå et 56.500 kvadratmeter stort datacenter, været plaget af skandalesager.

Fagbladet 3F kunne i efteråret fortælle, at den 1.000 mand store byggeplads har holdt portene lukket for fynske håndværkerelever, der står og mangler lærlingepladser. 

LÆS OGSÅ: Facebook undgår lærlinge på kæmpebyggeri i Odense

Og i denne uge er nye sager om skattesnyd for millioner af kroner og løndumping af udenlandsk arbejdskraft kommet frem.

Imens må de fynske politikere se til fra sidelinjen og kan reelt ikke gribe ind over for forholdene.

Kan selv tage socialt ansvar

I Odense Kommune har man ellers en såkaldt arbejdsklausul med krav om løn- og arbejdsvilkår og ansættelse af lærlinge, som entreprenørfirmaerne skal overholde, hvis de vil bygge for kommunen. 

Men da Facebook-byggeriet er et privat byggeprojekt, er det op til Facebook selv at bestemme, om de vil have særlige krav, som leverandørerne på byggeriet skal følge.

Seniorforsker Kelvin Baadsgaard fra Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning har tidligere fastslået over for Fagbladet 3F, at Odense Kommune ikke kan pålægge Facebook eller andre private aktører at følge deres arbejdsklausuler.

- Det har kommunen ingen adkomst til. Kommunale bygherrer kan stille krav om arbejdsklausuler og kædeansvar til sine leverandører, men en privat bygherre må fuldstændig selv om, hvilke krav de stiller. Men private bygherrer kan godt have deres egne CSR-bestemmelser, hvor de stiller sociale klausuler op, som både de og underleverandørerne skal følge, lyder det fra seniorforskeren.

Facebook vil ikke svare på, om de har særlige arbejdsklausuler, som byggefirmaerne på deres fynske byggeprojekt skal følge.

Lukket projekt

Det er det britiske firma Mace, der er hovedentreprenør på byggeriet.

En af underentreprenørerne, Tag og Facade DK, indgik i sidste uge et forlig på 6,8 millioner kroner for at have snydt mindst 115 udenlandske bygningsarbejdere i løn, og nu bliver der også rejst alvorlige anklager om skattesnyd mod firmaet.

LÆS OGSÅ: Skattesnyd for millioner på Facebooks danske prestigebyggeri

3F Bygningsarbejderne Fyn har dokumentation for, at firmaet har kørt lønudbetalinger for flere millioner kroner uden om det danske skattevæsen, og faglig sekretær Christian Foli har i hele den faglige proces oplevet både Mace og Tag og Facade som lukkede og modstridige.

- Vi har været oppe imod en hovedentreprenør og underentreprenør, som gennem hele forløbet ikke har ønsket at medvirke til at opklare sagens omfang. Hver gang vi har fremlagt nye oplysninger om medarbejdernes lønvilkår, så har de nægtet ethvert kendskab til forholdene, lige indtil de kunne se, at nu kunne de ikke skjule det længere, siger han.

Mace: Vi har samarbejdet

Også Facebooks hovedentreprenør, Mace, har sendt en skriftlig udtalelse til Fagbladet 3F.

Her giver de - stik imod Christian Folis opfattelse - udtryk for at have været åbne og samarbejdsvillige.

- Vi har bakket fuldt op om de løbende undersøgelser, og vi er glade for, at det er mundet ud i et retfærdigt resultat, lyder det fra en talsperson for Mace.