Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Sosu-personale, pædagogmedhjælpere, dagplejere og andre lavtlønnede faggrupper i den offentlige sektor kan se frem til en stram økonomi, når de bliver pensionister.

Mona Striib, der er formand for FOA, finder det "horribelt", at store lønforskelle i samfundet også sætter deres spor i pensionistlivet. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Scanpix

En indtægt, der svarer til dagpenge. Det er det beløb, som ansatte på sosu-området, pædagogmedhjælpere, dagplejere og andre lavtlønnede offentligt ansatte skal leve af som pensionister.

Det skriver Fagbladet FOA på baggrund af beregninger fra pensionsselskabet PenSam.

Højeste dagpengesats er i dag 18.866 kroner, og en gennemsnitlig enlig med arbejde på social- og sundhedsområdet vil for eksempel få 20.200 kroner om måneden, mens den gifte person, der arbejder i et køkken eller med rengøring får 15.583 kroner.

Beløbene er i begge tilfælde, når pension fra PenSam, folkepension og ATP er lagt sammen. Alle beløb er før skat.

En gennemsnitlig akademiker kunne til sammenligning i 2017 se frem til en månedlig indtægt på 26.750 kroner som pensionist. Det viser en analyse fra brancheorganisationen Forsikring og Pension.

Mona Striib, der er formand for FOA, finder det "horribelt", at store lønforskelle i samfundet også sætter deres spor i pensionistlivet. Hun ønsker derfor en højere pensionsydelse til FOA’s medlemmer.

- Uligheden i pensionslivet er ikke rimelig, men det er uligheden i lønningerne jo heller ikke. Og arbejdsmarkedspensionen afhænger af, hvilket lønniveau og hvilken pensionsprocent, man har, og om man arbejder på fuldtid eller deltid, siger FOA’s formand, Mona Striib.

FOA’s medlemmer er imidlertid blandt de grupper, der kan glæde sig over, at folkepensionen skaber mere lighed.

Det siger Anna Amilon, seniorforsker, ph.d. ved VIVE, Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd.

- Forskellen mellem rige og fattige bliver mindre i alderdommen, især fordi folkepensionen fungerer stærkt udjævnende. Det er nemlig kun dem med lav arbejdsmarkedspension, der får pensionstillægget, siger hun.

Hun oplyser også, at dem, der tjener mest, oplever det største fald i indtægten som pensionister.

De rigeste får nemlig en mindre procentandel af deres tidligere løn end andre. Men de har alligevel flere penge at leve for.

- Derfor er der selvfølgelig stadigvæk forskelle i indkomsterne blandt de ældste, siger Anna Amilon.