Endnu en kvinde står nu frem og fortæller, hvordan hun har fået beregnet en betydeligt lavere dagpengesats efter vikararbejde. - Jeg har bare taget det arbejde, jeg kunne få. Man regner ikke med at blive straffet for det, siger Sonja Sandager Christensen fra Sæby.

3.000 kroner hver måned. Så mange penge mister Sonja Sandager Christensen i Sæby, fordi hun har taget vikarjob, da hun var ledig.
- Jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal straffes for at tage arbejde.
Da hendes sidste vikariat sluttede 20. oktober, gik hun til sin a-kasse for at komme på dagpenge. Her fik hun at vide, at hun desværre ikke kunne få den højeste sats på cirka 18.400 kroner, som hun hidtil har fået, men kun 15.400 kroner. Årsagen er, at hun har haft vikararbejde.
Siden de nye dagpengeregler trådte i kraft 1. juli i år, skal dagpengene beregnes på baggrund af indtægten i de ”bedste” 12 måneder indenfor 24 måneder.
Sonja troede ikke, hun ville blive ramt af en lav sats, for hun har faktisk ikke haft småjob. I stedet havde hun vikarjob i først otte sammenhængende måneder og så fire sammenhængende måneder. Forklaringen er, at hun er begyndt og sluttet på vikariatet midt i en måned og har haft ferie og helligdage med videre. Derfor har der alligevel været en del måneder med lav indtægt, for kun løn tæller med.
Har bare taget arbejde
- Jeg har haft sammenhængende arbejde på fuld tid. Så regner man da ikke med at få beregnet en så lav sats. Jeg har bare taget det arbejde, jeg kunne få. Alligevel bliver jeg så straffet for det, siger Sonja Sandager Christensen, 60 år.
- Havde jeg boet alene, havde jeg da ikke kunne klare lejlighed og bil for de penge. Bil er man jo nødt til at have for at kunne køre efter arbejde, siger hun.
20. november begyndte Sonja igen i et vikararbejde. Håbet er at blive fastansat. Men skulle hun blive ledig igen, vil den lave sats forfølge hende de kommende to år.
EL: Loven mangler sikkerhedsnet
Sagen om beregning af lave dagpengesatser skal i samråd i Folketinget 6. december. Det er arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen (EL), som har indkaldt Beskæftigelsesministeren til samrådet.
- Jeg er enig i, at de bliver straffet af lovgiverne, der ellers har holdt lange prædikener om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Nu håber jeg, at vi kan overbevise regeringen om, at loven skal laves om. Det vigtigste er, at der igen kommer et sikkerhedsnet for de ledige, siger Finn Sørensen.
Tidligere på måneden stod Annemona Laustsen fra Frederikshavn også frem og fortalte sin tilsvarende historie.
Ud over samråd har 3F Frederikshavn søgt og fået foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg om samme sag 29. november.