Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Taxichauffører, buschauffører og ansatte på døgninstitutioner står forrest, når der uddeles tæsk på jobbet, og flere og flere anmelder volden, viser nye tal. SF tager nu vold på jobbet op i Folketinget.

Taxichauffører arbejder i et af de mest voldsudsatte erhverv. Det mærkede en chauffør fra Dantaxi, der i weekenden fik brækket kæben. Fodboldspilleren Nicklas Bendtner er sigtet i sagen.

Det kan være farligt at passe sit job - især hvis man er taxichauffør. Jobbet ligger i top over erhverv med flest anmeldelser for vold.

Seneste eksempel fra det udsatte taxierhverv er med fodboldspilleren Nicklas Bendtner, der natten til søndag blev anmeldt for vold mod en taxichauffør, som brækkede kæben efter mødet med Bendtner.

Men det er ikke kun taxichauffører, der er udsat for verbale trusler og vold. Nye tal viser, at flere og flere ansatte i en række brancher anmelder vold i arbejdstiden.

Det har nu fået SF til at sætte vold på jobbet på dagsordenen i Folketinget. Partiet kræver svar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på, hvad han vil gøre ved, at flere og flere anmelder vold, der sker, mens de passer deres arbejde.

SF stiller blandt andet spørgsmål til ministeren på baggrund af artiklen “Kortuddannede får flere tæsk og trusler på jobbet” i Fagbladet 3F, der refererer nye tal fra Arbejdstilsynet, som viser, at faglærte og ufaglærte stryger til tops på listen over de mest udsatte job.

De fem erhverv, der er hårdest ramt af fysisk vold, er ansatte på døgninstitutioner, specialskoler for handicappede, ansatte ved passagertransport med tog, taxichauffører samt ansatte ved domstole og fængselsvæsen.

Manglende respekt

Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) vil have svar på, hvilke planer regeringen har for at sikre indberetning af alle voldsepisoder på arbejdspladserne, og hvilke forebyggende initiativer på arbejdspladserne der kan nedsætte risikoen for vold.

I forhold til den aktuelle voldssag, hvor Nicklas Bendtner er sigtet, peger hun på manglende respekt for kortuddannede.

- Det er tankevækkende, at respekten for lavtlønnede tilsyneladende kan ligge et lille sted, og at de bare skal stå på pinde, siger hun.

Stort arbejdspres øger vold 

Kirsten Normann Andersen understreger, at arbejdspresset på kortuddannede, for eksempel taxichaufføren, buschaufføren, kontrolløren samt social- og sundhedshjælperen, bliver større og større. En af konsekvenserne er flere voldsepisoder.

-  Det er er et kæmpestort problem. Stort pres betyder mindre tid til at tage sig af konflikter og afværge dem. Det pres skal lettes, siger hun og fortsætter:

- Vi vil også gerne have mere effektive sanktioner og flere ressourcer til Arbejdstilsynet til kontrol. Dem mangler tilsynet efter flere års hårde nedskæringer.

De nye tal fra Arbejdstilsynet viser en stigning i antallet af arbejdsulykker på grund af vold, der efterfølgende har krævet mindst én sygedag. 

I 2017 modtog Arbejdstilsynet knap 20 procent flere anmeldelser end i 2013, viser en bearbejdning af tallene fra Arbejdstilsynet foretaget af Fagbladet 3F.

I perioden 2013 til 2017 har Arbejdstilsynet i alt modtaget 6.960 anmeldelser om fysisk vold. Volden har krævet mindst én sygedag efterfølgende.

Chauffører tager forholdsregler