Lufthavnsarbejdere får pæne lønstigninger, efter at alle firmaer i Københavns Lufthavn har indgået aftaler. For første gang i tre år har SAS Ground Handling (SGH) også en lønaftale.
Stort set alle firmaerne i Københavns Lufthavn har nu fået fornyet deres lokalaftaler i to år frem til 1. marts 2025, hvor overenskomsterne udløber.
I gennemsnit får de en lønstigning på ti procent: Tre procent i år, tre procent næste år. Hertil kommer de to procent mindre i indbetaling på pension og de to procent ekstra på fritvalgskontoen, som blev aftalt centralt i fornyelsen af Industriens Overenskomst. Altså i alt ti procent, når alle lønstigningerne er slået igennem pr. 1. marts 2024.
Det drejer sig om Aviator, Copenhagen Flight Services (CFS), DHL Aviation, Spirit Air Cargo, SAS Ground Handling (SGH), Gate Gourmet, Newrest, Serwiz og Menzies. Her gør 3F’erne det muligt at få flyene i luften; de håndterer bagage, leverer mad og rengør flyene. I alt arbejder der omkring 2.000 i disse firmaer.
Mange i nye job
Ole Donbæk Jensen, faglig sekretær i 3F Kastrup, er godt tilfreds med lokalaftalerne:
- Det er lykkedes at hive pæne lønstigninger hjem i en tid, hvor flybranchen brugte coronakrisen til at presse lønningerne.
Han peger også på, at mange har forladt deres job i lufthavnen for at arbejde i medicinalfirmaer, blive skraldemænd eller lignende.
- Så det er nødvendigt at hæve lønnen for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft.
I Københavns Lufthavne A/S (CPH) arbejder der omkring 450 3F’ere. De er omfattet af transportoverenskomsten og har fået en lignende lønstigning.
Fortsat A- og B-hold
Særligt opsigtsvækkende er aftalen i SAS Ground Handling (SGH). Den blev nemlig opsagt i 2020 af SAS. Og siden har bagageportørerne været ansat på vilkår, som udelukkende blev fastsat af SAS.
- Jeg er godt tilfreds med lønaftalen, som betyder, at vi igen stiger i løn, siger Kim Buchholdt, tillidsmand i SGH.
Det er dog ikke lykkedes at ændre ordningen med, at nyansatte i SGH får ti procent mindre i løn end dem, som blev hyret før corona.
- Jeg er rigtig ærgerlig over kollegaernes arbejdsforhold. Mine nye kollegaer får ikke mulighed for at avancere til mit lønniveau, og det ændrer den nye aftale ikke på, siger Kim Buchholdt.
Mange unge kolleger
Alene i SGH er der 600 bagageportører. Af disse er der kun omkring 150 tilbage på den gamle ordning. De resterende omkring 450 er blevet ansat på den billigere løn inden for de seneste par år.
- Jeg har aldrig i mine 30 år i lufthavnen oplevet så stor en udskiftning i medarbejderstaben. Der er mange nye unge, som naturligvis ikke har erfaring med branchen. De har rigtigt meget at lære.
Kim Buchholdt er også utilfreds med den manglende fleksibilitet i jobbet, som den nye aftale heller ikke forbedrer:
- Vi er efterhånden det eneste firma i både SAS og resten af lufthavnen, hvor vi kun har fri hver tredje weekend. Det går især hårdt ud over de mange weekendforældre.
SAS: Ny normal
Pressechef i SAS, Alexandra Lindgren Kaoukji, henviser til den såkaldte SAS Forward-plan, der skal bringe flyselskabet gennem krisen, hvor SAS i øjeblikket forsøger at afværge en konkurs:
- En succesfuld fremgang af Forward-planen er afgørende for SAS' fremtidige eksistens. Hvad angår vagtplaner og produktion, så skal vi simpelthen tilpasse det til, hvornår vores kunder vil flyve. I den nye normal, der hersker efter pandemien, har vi simpelthen flere fritidsrejsende, og de flyver for det meste i weekender og i ferier, lyder det i en skriftlig kommentar fra hende.
Her kan du se hele lønstatistikken fra 3F Kastrup.