Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Rengøringskemikalier skader lungerne hos kvinder på samme måde, som hvis de røg 10-20 cigaretter dagligt, viser nyt studie.

Kradse rengøringsmidler er skadeligt for lungerne - dog ikke nær så meget for mænd, som det er for kvinder, viser nyt studie.
FOTO: Finn Frandsen/Polfoto

Er du kvinde og arbejder med at gøre rent, så skader det dine luftveje i sådan en grad, at det svarer til at ryge 10-20 cigaretter dagligt.

Det viser et nyt, tværeuropæisk studie, hvor man i over 20 år har målt lungekapaciteten hos 6.235 personer 22 steder over hele Europa, skriver magasinet Arbejdsmiljø.

- Vi har tidligere set en sammenhæng mellem astma og rengøring, men det er første gang, at vi har et så stærkt designet studie, at vi kan være sikre på, at der er noget om snakken. Her er vi helt inde i kroppen og biologien, siger Vivi Schlüssen fra NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Hun har gennem Aarhus Universitet ledet det danske testcenter i undersøgelsen. Her lavede man i 90’erne et tilfældigt udvalg af 350 personer i det daværende Aarhus Amt. Siden er testpersonerne tre gange blevet indkaldt til undersøgelser af, hvor meget luft de kunne puste ud og hvor hurtigt, samtidig med at de har svaret på, hvor meget de gør rent.

Og den nedsatte lungekapacitet hos dem, der arbejder med at gøre rent, svarer til den nedsatte lungekapacitet, man også ser hos storrygere.

Det klare resultat overrasker faglig sekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Mette Madsen:

- Nu har vi i mange år fokuseret på ensidige og gentagende arbejdsstillinger og den nedslidning, det kan have på kroppen for rengøringsassistenter. Men her er noget, som vi skal være opmærksomme på og have undersøgt nærmere, siger hun.

Undgå sprayflasker og for meget vand

På den baggrund iværksætter NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, et nyt projekt ‘Sprayprodukter, kemiske stoffer og astma i rengøringsbranchen’, der skal undersøge, hvordan man kan forebygge de skadelige effekter af rengøring. Indtil da råder forsker Vivi Schlüssen til at undgå stærke kemikalier og fra at bruge sprayflasker:

- For at kemikalierne skal kunne komme ned i lungerne, skal de være i luften. Derfor skal man undgå sprayflasker, og undgå at pjaske for meget med vand, siger hun, 

- I det lys er den her trend med at bruge tørre mikrofiberklude faktisk rigtig fornuftig.

Få manden til at gøre rent

Og så er der en krølle på historien: Den skadelige effekt af at gøre rent, så man ikke i samme grad hos mænd. Hvad det skyldes, har forskerne endnu ikke et klart bud på: Det kan skyldes, at kvinders luftveje simpelthen er mindre eller hormonelle forskelle.

- Men i virkeligheden burde man vende det om og spørge, hvorfor vi altid forventer, at mænd og kvinder er ens. Det bliver mere og mere tydeligt i videnskaben, at vi reagerer forskelligt, siger Vivi Schlüssen og påpeger, at det er kendt, at det er mere skadeligt for kvinder at arbejde i trævareindustrien og indånde træstøv.

- Så hvis man gerne vil bruge den her undersøgelse til at sætte sin mand i gang med at gøre rent derhjemme, så er det altså et af de bedre argumenter.