Gå til hovedindhold

En ny hjemmeside skal give de ansatte i virksomhederne et bedre overblik over deres muligheder og rettigheder til efteruddannelse. Det har førhen været lidt af en jungle at finde ud af, lyder det fra forbundssekretær i 3F.

Man kan blandt andet tage et svejsekursus som efteruddannelse. Foto: Bjarke Ørsted

Hvis vi i Danmark skal fastholde at være konkurrencedygtige på et arbejdsmarked i konstant forandring, så kræver det efteruddannelse, hvis vi skal kunne følge med vores nabolande. Sådan lyder et samlet ønske fra overenskomstparterne.

Men ifølge tal, som DR har trukket fra Undervisningsministeriet, så er der for få lønmodtagere, der tager de såkaldte AMU-kurser.

Ifølge tallene var der kun 200.000 lønmodtagere i 2018, der tog et arbejdsmarkedskursus, og det er særligt de ufaglærte, der ikke tager sig en efteruddannelse. Det svarer til mere end en halvering i forhold til 2009.

Et samlet overblik

Det forsøger PensionDanmark nu at råde bod på gennem en ny hjemmeside, der blev lanceret i maj, som skal give et mere overskueligt overblik for lønmodtagerne at vælge mellem 4000 forskellige efteruddannelser.

- Der manglede et samlet overblik over de overenskomstmæssige rettigheder og de muligheder, man har i efteruddannelsessystemet. En af årsagerne til, at folk ikke tager efteruddannelse, er netop et manglende overblik og manglende viden om, hvor mange rettigheder man har, hvor man kan tage efteruddannelse, og hvilke kurser der er, siger Niels Bonø, der er underdirektør i PensionDanmark.

Den nye hjemmeside trækker data fra eksterne platforme på en måde, så tilbuddene om efteruddannelse til den enkelte lønmodtager bliver formet, så de passer som fod i hose til den ansatte.

- Så vi har simpelthen bare samlet alt relevant materiale inden for medlemmernes interesse. Vi har jo den fordel, at vi har en stor IT-organisation i ryggen, så vi kan gøre det. Vi er det eneste pensionsselskab, der også administrerer udbetalingerne. Derfor kan vi jo se, hvor folk arbejder, og hvad de arbejder med. Så vi står i en lidt unik situation, fordi vi har så godt et overblik, lyder det fra Niels Bonø.

Har været en jungle

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, hilser den nye hjemmeside velkommen, da han mener, at det indtil videre har “været en jungle at finde ud af”, hvad man kan tage af efteruddannelse.

Men Søren Heisel peger også på, at efteruddannelse heller ikke bliver prioriteret nok på den enkelte arbejdsplads på grund af travlhed.

- Jeg synes jo, det er fantastisk, at man i Danmark står og råber og skriger på kvalificeret arbejdskraft, og det har vi jo gjort i rigtig, rigtig lang tid, men når det så kommer til uddannelse, så siger arbejdsgiveren, at der er den uddannelse, der skal være. Mange virksomheder siger, at de ikke har tiden til at efteruddanne de ansatte, siger Søren Heisel.

Søger du væk?

Ifølge forbundssekretæren kan en ufaglært også blive betragtet, som om han eller hun er i gang med at søge væk fra en arbejdsplads, hvis den pågældende beder om at komme på et svejsekursus for eksempel.

- Og hvis der så kommer en anden i mellemtiden og skal lave den pågældendes specifikke arbejde, imens personen er på kursus, kan han eller hun så få pladsen tilbage?

- Jeg mener, at hvis vi skal være konkurrencedygtige i Danmark, så skal der også være mulighed for, at dem, der laver det på gulvet, skal have mulighed for at komme på efteruddannelse, lyder det fra Søren Heisel, der opfordrer til, at den ansatte og arbejdsgiveren sætter sig ned og planlægger efteruddannelse.